ZA BADNJE VEČE

Udruženje "Žena žrtve rata" o okupljanju u Draževini: Spriječite četnička orgijanja

Stoga, mi ispred Udruženja "Žena žrtva rata" pozivamo predstavnike lokalnih vlasti u Višegradu, na čelu sa načelnikom, policiju, ali i nadležne državne organe da pod hitno spriječe četnička orgijanja, navode iz Udruženja

Ravnogorski četnički pokret u Višegradu je uputio poziv na okupljanje za Badnje veče u mjestu Draževina. AVAZ / FACEBOOK

A. O.

5.1.2023

Udruženje "Žene žrtve rata" danas se oglasilo javnim saopćenjem u kojem osuđuju okupljanje povodom Badnje večeri u Draževini.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti: 

Ravnogorski četnički pokret u Višegradu je uputio poziv na okupljanje za Badnje veče u mjestu Draževina kod Višegrada, 6. januara 2023. godine. Polazak kolone je planiran iz samog centra grada, uz prateća četnička obilježja i ikonografiju.

Podsjećam da su upravo pripadnici tog pokreta krajem prošle godine pravosnažno presuđeni na po 5 mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Međutim, i pored toga, pripadnici tog pokreta organiziraju javna okupljanja i povorke, čime jasno daju do znanja da ne poštuju presudu Suda Bosne i Hercegovine, a samim time ni državu u kojoj žive. Još više zabrinjava činjenica da u tim aktivnostima imaju punu podršku lokalnih vlasti u Višegradu, ali i policije.


Saopćenje za javnost. UDRUŽENJE ŽENE ŽRTVE RATA

Radi se o slavljenju i veličanju ideologije i pokreta koja više od dva stoljeća ima za cilj istrebljenje, pokolje i masovne progone Bošnjaka Višegrada i drugih gradova Podrinja. Također, takvim djelovanjima u mirnodobsko doba se šalje poruka ionako malom broju bošnjačkih povratnika u Višegrad da nisu dobrodošli i da se prijeratni multietnički grad Višegrad na sve moguće načine hoće pretvoriti u isključivo srpski grad.

Podsjećam da su po zastavom četničkog pokreta počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima Višegrada i da se kroz takva okupljanja održava kontinuitet zločinačke ideologije.

Stoga, mi ispred Udruženja "Žena žrtva rata" pozivamo predstavnike lokalnih vlasti u Višegradu, na čelu sa načelnikom, policiju, ali i nadležne državne organe da pod hitno spriječe četnička orgijanja i uznemiravanja ionako malog broja bošnjačkih povratnika u taj grad, saopćeno je iz Udruženja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.