REAKCIJA IZ LONDONA

Kerns o proslavi neustavnog Dana RS: Mir u BiH ne smije biti ugrožen

To je magnet za srpsku paravojsku, kriminalce i ultranacionaliste čiji je cilj da dalje destabilizuju Bosnu i Hercegovinu i terorišu žrtve, rekla je Kerns

Kerns: Ove godine srpski nacionalisti namjeravaju prošetati "sarajevskim predgrađem". Twitter

E. Ć.

6.1.2023

Ališa Kerns (Alicia Kearns), predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma britanskog Parlamenta, oglasila se na Twitteru gdje je osudila održavanje aktivnosti povodom neustavnog dana RS koji će se ove godine održati u Istočnom Sarajevu.

Kerns je poručila da mir u Bosni i Hercegovini ne smije biti ugrožen. Ona je naglasila da se ove godine srpski nacionalisti namjeravaju prošetati "sarajevskim predgrađem".

To označava stvaranje entiteta Republika Srpska i početak genocida u Bosni. To je magnet za srpsku paravojsku, kriminalce i ultranacionaliste čiji je cilj da dalje destabilizuju Bosnu i Hercegovinu i terorišu žrtve - istakla je Kerns.

Ona je navela da postoji sumnja kako bi tokom 9. januara mogli biti prisutni i predstavnici ruskih paravojnih elemenata, poput Wagner grupe i bajkerske bande Noćnik vukova.

- Putin želi odvratiti pažnju od invazije na Ukrajinu. Velika Britaniji i naši saveznici, kao potpisnici Dejtonskog sporazuma, moraju osigurati da mir u Bosni i Hercegovini ne bude ugrožen zbog nedostatka pažnje - poručila je Kerns.

Imala je i poruku za porodice žrtava genocida u Srebrenici.

- Moje prvenstvene misli su sa žrtvama bosanskog genocida koje će se ponovo suočiti s otvorenim ruganjima svojih tlačitelja. Tokom posljednje tri godine Britanski parlament se nemilosrdno fokusirao na Balkan. Nastavit ćemo da dižemo glas za one koje drugi žele da zastraše - poručila je Ališa Kerns.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.