UGLEDNI PROFESOR

Enver Imamović o Dodikovoj izjavi da je Tvrtko Srbin: Ovim je jasno pokazao da nema nikakve edukacije

To je bio kralj srednjovjekovne Bosne, a prije toga banovine, jer je Bosna bila banovina, ističe Imamović

Enver Imamović i Milorad Dodik. PRINTSCREEN

Piše: E. Abaz

9.1.2023

U Istočnom Sarajevu je održan defile povodom neustavnog dana RS, a tom prilikom se obratio i predsjednik RS Milorad Dodik. Dodik je prozvao međunarodnu zajednicu, ali i prisvojio Tvrtka Kotromanića Srbima, istakavši da je bio srpski vladar.

Za "Avaz" ovu izjavu je prokomentarisao i ugledni profesor i historičar Enver Imamović, koji kaže da je ta tvrdnja apsurdna i da je suvišno išta govoriti.

- Da to izjavi jedan političar, kad kažemo političar podrazumijeva se da ima neku edukaciju. Ovim se jasno pokazalo da nema nikakve edukacije, toliko su zaslijepljeni da vjeruju u ono samo što oni zamisle - istakao je Imamović.


Zna se čiji je Tvrtko

Dodaje i to da se jasno zna čiji je vladar Tvrtko bio, i kako je navedeno u historiji.

- To je bio kralj srednjovjekovne Bosne, a prije toga banovine, jer je Bosna bila banovina. S obzirom da je Evropa tada imala kraljeve i careve, Tvrtko kao jedan od najmoćnijih vladara u ovom dijelu Evrope, odlučio je Bosnu učiniti kraljevinom - kazao je Imamović za "Avaz". 

Naveo je i to da je on član dinastije Kotomanić što znači da su oni osnivači političkog jezgra koje se pretvara u srednjovjekovnu Bosnu. 



Svi ga prisvajaju

Profesor Imamović ističe i to da se zna gdje je kolijevka, jer postoji i stablo dinastije koje jasno pokazuje korijene.

- Tu su zapisi, arheološki podaci, što nije uopšte sporno. U Srbiji prisvajaju Kotromaniće i povezuju ih sa Nemanjićima, dok u Hrvatskoj prisvajaju sebi, a mi historičari kažemo nek se dogovore jer je jedna istina. To je apsurd i jedne i druge strane, jer se zna da je iz Bosne o tome pišu i knjige. Nek pročitaju udžbenike pisane, ne samo u Zagrebu i Beogradu, već i u Sarajevu i Beču. Jasno piše, to što oni okreću istinu, jer znaju da time potpaljuju strasti kao i mnoge druge stvari - rekao je Imamović za "Avaz".

Dodao je i to da se zna gdje Tvrtkov grob, zna se ko mu je otac i djed, te i to da u jednom dokumentu njegov pradjed Kotroman kaže: "Otkad postoji Bosna mi smo na čelu Bosne".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.