PRENOSIMO

HMS: Efendić se doima kao trojanski konj u redovima Osmorke

HDZ i SNSD imaju čvrst dogovor da jedni bez drugih neće biti dio vlasti na nivou BiH, pa kako to onda Efendić misli da je moguće formirati vlast u BiH samo s opozicijom iz RS, pitaju iz HMS-a

Semir Efendić: Napustio Osmorku. Facebook

HMS

10.1.2023

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, koja je izašla iz Osmorke na državnom nivou ponovo je zamjerio liderima "Trojke" (Nikšić, Konaković, Forto) koji su vodili pregovore sa SNSD-om i HDZ-om kako su loše ispregovarali podjelu resora u Vijeću ministara BiH, piše portal HMS.

- Ja lično mislim da nije trebalo nastupiti tako. Ako su stranke Osmorke imale 13 zastupnika, a SNSD 6+2, nema nikakvog smisla da SNSD daje četiri ministra, dok stranke Osmorke daju tri. S druge strane HDZ s 4 mandata u državnom parlamentu uzima sve te pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu. Tu se moralo nastupiti drugačije, naročito jer stranke Osmorke imaju dosta stranaka s multietničkim sastavom. Iz nekog razloga se pristajalo na sve ono što traže SNSD i HDZ - ponovio je Efendić za BHT, ono što je ranije rekao za Face tv.

Efendić, o Predstavničkom domu govori kao o Parlamentu BiH zaboravljajući da uz taj, postoji i drugi parlamentarni dom - Dom naroda. Ta dva ravnopravna doma čine Parlamentarnu skupštinu BiH, prvi predstavlja građane, a drugi tri konstitutivna naroda. Istina je da Osmorka ima 13 zastupnika u Predstavničkom domu, ali će u Domu naroda Parlamenta BiH imati vjerojatno 2 od pet izaslanika, dok će SNSD imati 4 u srpskom klubu, a vjerovatno isto toliko i HDZ u hrvatskom klubu Doma naroda, navodi HMS.

Dakle, raspored ministarskih pozicija između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog bloka definiran dogovorom koji su postigli HDZ – Osmorka i SNSD, skroz je u skladu s odnosom snaga ta tri bloka u oba parlamentarna doma, odnosno u Parlamentu BiH, a i onim što piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH: -Ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će se u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine”. Dakle, sva tri naroda imat će podjednak broj pozicija u Vijeću ministara, dok će Federacija BiH imati 6, a RS četiri pozicije u izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Natpolovična podrška birača

Efendić kaže kako u sastavu Osmorke ima multietničkih stranaka pa je, po njemu, Osmorka trebala dobiti više - valjda neko hrvatsko i srpsko mjesto. Kad govori o multietničnosti Efendić misli na činjenicu da među dužnosnicima stranaka iz Sarajeva ima i po neki Hrvat i Srbin. No, po tom kriteriju ništa manje multietnični nisu ni SNSD i HDZ, koji, pokazalo se imaju, među izabranim zastupnica, i Bošnjaka, pa im, za razliku od Efendića, ne pada napamet govoriti kako imaju pravo predstavljati taj narod, piše HMS.

Da bi stekli to pravo nije dovoljno imati po nekog pripadnika tog naroda u svojim stranačkim redovima, već morate dobiti natpolovičnu podršku birača tog naroda (50 plus 1 glas). To je suština demokratije- vladavine naroda. A pod narodom Ustav BiH, kako je to obrazložio i Ustavni sud BiH, prepoznaje Hrvate, Bošnjake i Srbe, kao konstitutivne narode. Izborni rezultat HDZ BiH i SNSD jasno govore kako su oni dobili takvu potporu, no ni jedan ni drugi bošnjački blok SD-DF, kao ni Osmorka, ili pojedine njezine članice nisu na izborima dobile legitimitet zastupati interese Hrvata i Srba, jer je podrška građana hrvatske i srpske nacionalnosti tim strankama na nivou statističke greške, što se lako može dokazati. Tu je potpuno irelevantan broj zastupnika Osmorke u Predstavničkom domu (13) u odnosu na broj zastupnika, recimo, HDZ BiH (4). 

Ti brojevi samo govori o tome da su građani Bošnjaci 4 puta brojniji od građana Hrvata i nešto brojniji od Srba. Legitimitet u nacionalnom predstavljaju, koji nalaže i Zakon o Vijeću ministara, pokazuje Dom naroda. I kad sarajevske stranke budu imale većinu u hrvatskom i srpskom klubu imat će pravo zahtijevati da na svim ministarskim mjestima koja po Ustavu BiH i Zakonu o Vijeću ministara pripadaju Hrvatima i Srbima kao konstitutivnim narodima budu njihovi kadrovi, smatra HMS.

HDZ i SNSD imaju čvrst dogovor

Zanimljivo je kako Efendić ono što zamjera Osmorci nije prigovarao svojoj bivšoj stranci SDA, koja je s DF-om također imala i još ima tri ministarske pozicije u Vijeću ministara, jednako kao što će imati i Osmorka u budućem sazivu izvršne vlasti BiH.

Efendić, koji je odlučio napustiti Osmorku na državnom nivou, nezadovoljan što je Milorad Dodik odbio njegov zahtjev da Narodna skupština RS povuče već usvojeni Zakon o imovini, sada nagovara Nikšića i Konakovića da, uprkos potpisanom koalicijskom sporazumu sa SNSD-om, pregovora s opozicijom iz ovog entiteta o formiranju vlasti na državnom nivou. Njegov argument je - srpske opozicione stranke imaju samo jednog zastupnika manje u Predstavničkom domu od SNSD-a. No, Efendić zanemaruje dvije važne stvari. Prvo, u srpskom klubu Doma naroda Parlamenta BiH SNSD ima četiri a opozicija iz RS samo jednog delegata, a toliko će vjerovatno imati i HDZ u hrvatskom klubu dok će Osmorka vjerovatno imati dva izaslanika. Treba li podsjećati da ni jedan zakon ne može stupiti na snagu dok ga, uz Predstavnički, ne usvoji i Dom naroda Parlamenta BiH.

I, drugo. HDZ i SNSD imaju čvrst dogovor da jedni bez drugih neće biti dio vlasti na nivou BiH. Pa kako to onda Efendić misli da je moguće formirati vlast u BiH samo s opozicijom iz RS. U Predstavničkom domu Parlamenta BiH ta bi koalicija imala 18 od 42 zastupnika, dakle četiri manje od potrebne većine, a u Domu naroda 3 od 15 delegata. Čak i kad bi SDA bila dijelom te koalicije, bez HDZ BiH i SNSD-a funkcionalnu vlast, dakle onu koja bi usvajale zakone, nije moguće uspostaviti.

Iako ponavlja kako ne bi dopustio SDA da "vodi procese u državi" Efendićev narativ zapravo je identičan narativu dužnosnika SDA, zbog čega se sve više doima kao trojanski konj u redovima Osmorke, zaključuju iz HMS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.