ANALIZIRAMO

Ima samo jednog državnog poslanika: Nermin Ogrešević opet vara NiP i SDP

Istupanje iz koalicije na državnom nivou predstavlja pokušaj pritiska, kako bi na nižim nivoima vlasti u raspodjeli funkcija, prije svega na nivou FBiH, osigurali što bolje pozicije za sebe

Ogrešević i Efendić: Veliki apetiti. Fena

Piše: D. Hadžović - A. Čengić

6.1.2023

Lider NES-a Nermin Ogrešević jučer je na konferenciji za medije, a nakon sastanka „osmorke“ i lidera SNSD-a u Doboju, izjavio da NES i Stranka za BiH napuštaju koaliciju.

Ogrešević je precizirao da ove dvije stranke napuštaju vlast na nivou države. Za sada nije jasno šta će biti s Federacijom.

- NES i Stranka za BiH neće biti većina na državnom nivou - kazao je Ogrešević.

Jedan zastupnik

Ovo ne može bitnije poremetiti formiranje nove dogovorene većine na državnom nivou. Naime, na državnom nivou vlasti NES ima samo jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmina Emrića, dok Stranka za BiH nema nijednog.

Međutim, NES i Stranka za BiH imaju mnogo veću moć na nižim nivoima vlasti. Na nivou Federacije BiH zajedno broje devet zastupnika (NES pet i Stranka za BiH četiri), dok u Unsko-sanskom kantonu NES uz SDA ima najviše skupštinskih mandata (osam).

To znači da bi eventualnim potpunim istupanjem iz „osmorke“ ove stranke mogle ugroziti formiranje vlasti na federalnom nivou. Iako bi, teoretski, bilo moguće da ostalih šest stranaka, zajedno s HDZ-om i podrškom malih stranaka, uspostavi tijesnu većinu bez NES-a i Stranke za BiH, vrlo teško bi bilo uspostaviti stabilnu federalnu vlast.

Poruka „osmorci“

Zvanično, kao razlog istupanja iz koalicije naveli su odbijanje zahtjeva koji su uputili Miloradu Dodiku, a kojim su tražili da povuče neustavni zakon o prisvajanju državne imovine.

U javnosti se ranije špekuliralo kako su u Stranci za BiH i NES-u nezadovoljni ponuđenim pozicijama u raspodjeli vlasti. Javna je tajna da Efendić za sebe zahtijeva gotovo sve ključne pozicije za energetski sektor u FBiH, a i dalje ne odustaje od ideje da bude premijer Kantona Sarajevo, što mu je želja još iz dana SDA.

Jasno je da istupanje ove dvije stranke iz državne većine neće ni prepasti, ni smiriti, ni umiriti Milorada Dodika.

S obzirom na to da na državnom nivou ionako ne posjeduju veću političku moć, s jedne strane, tobožnjim povlačenjem iz vlasti zbog Dodika šalju poruku javnosti da su, navodno, principijelni i beskompromisni kad je odbrana države u pitanju. No puno je važnija poruka koju, s druge strane, šalju partnerima iz „osmorke“, a to je da njihove podrška i lojalnost nisu bezuvjetne i da bi mogli uzdrmati čitav proces ako se ne ispune njihove želje.

S te strane ovo predstavlja pokušaj pritiska, kako bi na nižim nivoima vlasti u raspodjeli funkcija, prije svega na nivou FBiH, osigurali što bolje pozicije za sebe.

Konaković nije naučio lekciju koju mu redovno priređuje NES

Ogrešević: U Sarajevu bio protiv Palmera i Ajhorst. Avaz

Prosto je nevjerovatno kako Konaković i njegov savjetnički tim padaju na iste greške i prevare NES-a.

Treba se prisjetiti Neuma, kada se NES pridružio SDP-u te tako Konakovića ostavio da ga Bakir Izetbegović može predstavljati navodnim izdajnikom. I drugi put, kada su bili pregovori u Sarajevu, kojim su prisustvovali predstavnici Vašingtona i Brisela Metju Palmer (Matthew) i Angelina Ajhorst (Eichhorst). Ogrešević je tada bio u sali i glumio čuvara države na način da je opet Konakovića stavio na brisani prostor i praktično zloupotrijebio poziv koji je dobio od Komisije EU. I jučer je, znači treći put, Ogrešević otišao na pregovore u Doboju, koje jeftino koristi za medijsku promociju i plasiranje navodnog patriotizma, što ide na adresu Konakovića i Nikšića, kao slabije karike odbrane BiH pred Dodikom.

Ogrešević i Efendić, da napomenemo, imaju samo jednog državnog poslanika i tu apsolutno ne mogu biti nikakva prepreka za izbor novog Vijeća ministara.

Konaković ne uči iz starih grešaka, a Nikšić je ovoga puta na svojoj koži osjetio neprincipijelno ponašanje NES-a, a to je da na pregovore ne ide u dobroj namjeri, u smislu iznalaska rješenja za BiH, već ide stara priča dodvoravanja javnosti i ucjene partnera iz „osmorke“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.