NEĆE BITI DIO VLASTI

Mogu li Stranka za BiH i NES spasiti SDA i dinastiju?

Ovdje se izvjesno radi o pokušaju pritiska kako bi na nižim nivoima vlasti u raspodjeli funkcija, prije svega na nivou FBiH, obezbijedili što bolje pozicije za sebe

Nermin Ogrešević i Semir Efendić. Facebook

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

5.1.2023

Lider NES-a Nermin Ogrešević danas je na konferenciji za medije nakon sastanka Osmorke i lidera SNSD-a u Doboju izjavio da NES i Stranka za BiH napuštaju koaliciju.

 Ogrešević je precizirao da ove dvije stranke napuštaju vlast na nivou države.

- NES i Stranka za BiH neće biti većina na državnom nivou – kazao je Ogrešević.


Državna vlast sigurna

Ovo ne može bitnije poremetiti formiranje nove dogovorene većine na državnom nivou. Naime, na državnom nivou vlasti NES ima samo jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmina Emrića, dok Stranka za BiH nema ni jednog.

Međutim, NES i Stranka za BiH imaju mnogo veću moć na nižim nivoima vlasti. Na nivou Federacije BiH zajedno broje 9 zastupnika (NES 5 i Stranka za BiH 4), dok u Unsko-sanskom kantonu NES uz SDA ima najviše skupštinskih mandata (njih 8).

To znači da bi eventualnim potpunim istupanjem iz osmorke ove stranke mogle ugroziti formiranje vlasti na federalnom nivou. Iako bi teoretski bilo moguće da ostalih šest stranaka zajedno s HDZ-om i podrškom malih stranaka uspostave tijesnu većinu, bez NES-a i Stranke za BiH vrlo teško bi bilo uspostaviti stabilnu federalnu vlast.

Zvanično, kao razlog istupanja iz koalicije naveli su odbijanje zahtjeva koji su uputili Dodiku da povuće neustavni zakon o prisvajanju državne imovine.


Poruka "osmorki"

U javnosti se ranije špekulisalo kako su u Stranci za BiH i NES-u nezadovoljni ponuđenim pozicijama u raspodjeli vlasti. Javna je tajna da Efendić za sebe zahtijeva gotovo sve ključne pozicije za energetski sektor u FBiH, a i dalje ne odustaje od ideje da bude premijer Kantona Sarajevo, što mu je želja još iz dana SDA.

Jasno je da istupanje ove dvije stranke iz državne većine neće ni prepasti ni smiriti ni umiriti Milorada Dodika.

Pošto na državnom nivou ionako ne posjeduju veću političku moć, s jedne strane  povlačenjem iz vlasti, tobože zbog Dodika, šalju poruku javnosti da su navodno principijelni i beskompromisni kad je odbrana države u pitanju. No puno je važnija poruka koju s druge strane šalju partnerima iz „osmorke“ - da njihova podrška i lojalnost nije bezuvjetna i da bi mogli uzdrmati čitav proces ako se ne ispune njihove želje.

Stoga, ovdje se izvjesno radi o pokušaju pritiska kako bi na nižim nivoima vlasti u raspodjeli funkcija, prije svega na nivou FBiH, obezbijedili što bolje pozicije za sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.