MOSTAR

MUP HNK dobio nova 23 policijska vozila

U kontinuitetu obnavljamo naš vozni park, kaže Bevanda

Piše: M. Sm.

11.1.2023

S današnje podjele u sjedištu MUP-a. M. Smajkić

U Mostaru je danas, ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upriličena podjela 23 nova policijska vozila.

Riječ je o vozilima u ukupnoj vrijednosti od 930.000 KM, posredstvom lizinga na period od pet godina, a koja će biti dodijeljena policijskim stanicama i organizacionim jedinicama koje djeluju u sastavu Ministarstva.



Nastavak dobre prakse

Ministar MUP-a HNK, Slađan Bevanda , koji je uručio ključeve vozila, kazao je da je taj čin nastavak dobre prakse Ministarstva koje je 2014. godine nabavilo prvi kontigent vozila s ciljem unapređivanja rada policije.

- Praktično, svake dvije godine se obnavlja naš vozni park sa određenim brojem vozila, a ovo je peta isporuka vozila od 2014.godine. Budući da je Vlada HNK donijela odluku o tome da ukupan iznos lizinga ne prelazi 700.000 KM godišnje, mi smo dužni toga se držati i, zapravo, kako se oslobađaju sredstva za prethodne isporuke, tako mi u kontinuitetu nabavljamo nova vozila - rekao je Bevanda.

Osvrnuvši se na nedostatak policijskog kadra, Bevanda je podsjetio na to da je na nedavnoj sjednici Vlade HNK data saglasnost za zapošljavanje novih 150 policijskih službenika, 130 kadeta za čin policajca i 20 kadeta za čin mlađeg inspektora, kao i da je usvojena Uredba o dopuni uredbe o činovima policijskih službenika HNK.


Nova radna mjesta

- Time su se stekli uvjeti da možemo raspisati natječaj za neka radna mjesta i prije provođenja činovanja, izabrano je Povjerenstvo za prijem i nadam se da ćemo do kraja tjedna raspisati natječaj. Vjerovatno ćemo do kraja ove godine raspisati još jedan natječaj, u drugoj polovini godini, za prijem novih 100 kadeta policajaca, tako da ćemo manjak policijskih službenika nadoknaditi u ovoj i u narednoj godini - kazao je on.

Kazao je i da su policijski službenici u HNK, uglavnom, starije životne dobi, a u prilog tome govori činjenica, kako je dodao, da će 2025. godine u penziju otići oko 250 policijskih službenika.

- Kroz ovo prethodno vrijeme imali smo općepoznate probleme, tako da su službe edukacije i inspektorat kadrovski devastirani i sada sve to treba ponovo staviti u funkciju i kroz kontinuirane obuke i školovanje podići stručnost rada policije na višu razinu - kazao je Bevanda.

Podjeli vozila su prisustvovali i policijski komesar, Robert Perić i zamjenik komesara, Raiz Hasić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.