VIJEĆE MINISTARA

Ko je Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice

Hurtić će napustiti poziciju ministra trgovine i turizma u Vladi RS, a na tom mjestu će ga naslijediti Denis Šulić

Hurtić: Sve je dogovoreno. Printscreeen

Piše: H. J. I.

11.1.2023

Završen je sastanak Kluba poslanika Pokret za državu sa predstavnicima političkih stranaka Osmorke u vezi sa budućim sastavom Vijeća ministara BiH. Na sastanku je dogovoren ulazak Pokreta za državu u državnu vlast a Sevlid Hurtić bit će kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice. 

Sevlid Hurtić je za portal "Avaza" rekao da je sve dogovoreno. 

- Pokret za državu daje Sevlida Hurtića Osmorici, Osmorka to usaglašava sa koalicionim partnerima u RS, gdje sam ja kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice – rekao je Hurtić. 

Sevlid Hurtić je na posljednjim izborima izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS ispred Pokreta za državu. On je rođen 1970. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio je u Doboju. 

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2015. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao, a 2019. godine je upisao doktorske studije. Iste godine je i doktorirao.

Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj i njen predsjednik Skupštine. Osnivač je stranke BH Zeleni. Hurtić će napustiti poziciju ministra trgovine i turizma u Vladi RS, a na tom mjestu će ga naslijediti Denis Šulić.


Prije dvije godine, kada se kandidovao za odbornika u Skupštini Grada Doboja, Hurtić je u imovinski karton prijavio da posjeduje imovinu procijenjene vrijednosti čak 13,3 miliona maraka.

Preciznije, u kartonu dostavljenom CIK BiH, Hurtić je naveo da posjeduje pet stanova u BiH vrijednih 1,4 miliona KM, tri kuće u BiH vrijedne 1,6 miliona KM, zemljište u BiH od 10.000 maraka, poslovni prostor procijenjen na 60.000 maraka. Na računu u banci tada je imao 7.700 KM.

Hurtić posjeduje čak devet garaža vrijednih 230.000 KM, ali svakako je najvrjednija firma "Nam" d.o.o. procijenjena na čak 10 miliona KM.

On je tokom 2020. prijavio 641.136 KM prihoda po osnovu plate, naknade, honorara i drugo. Njegova supruga na sebe je imala upisana garažu vrijednu 25.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.