BLINKENOV SAVJETNIK

Stejt Department: Chollet se raduje u budućnosti posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Prvobitno je posjeta trebala biti u decembru i na dnevnom redu bilo je predviđeno da posjeti i BiH, ali zbog pozitivnog testa na Covid-19 posjeta je otkazana

Chollet: Od 11. do 13. januara u Skoplju, Prištini i Beogradu. AP

E. Ć. / Fena

11.1.2023

Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Derek Chollet zaobišao je posjetu Bosni i Hercegovinu u okviru svog višednevnog boravka u zemljama zapadnog Balkana iako je to prvobitnim planom posjete bilo predviđeno.

Prvobitno je posjeta trebala biti u decembru i na dnevnom redu bilo je predviđeno da posjeti i BiH, ali zbog pozitivnog testa na Covid-19 posjeta je otkazana.


- U ovom trenutku nemamo informacija o posjeti kako bismo je najavili, ali savjetnik se raduje što će u budućnosti posjetiti Bosnu i Hercegovinu - kazao je Feni glasnogovornik Stejt Departmenta.

Stejt Department najavio je posjetu višeg savjetnika Dereka Cholleta od 11. do 13. januara Skoplju, Prištini i Beogradu, ali ni Ambasada SAD-a u Sarajevu niti Stejt Department nisu dali Feni više informacija zašto je tako odlučeno.

Posjeta bi treba biti posvećena miru, stabilnosti i prosperitetu na zapadnom Balkanu.


Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet susreo se danas u Skopju s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitarom Kovačevskim, a turneju nastavlja posjetom Kosovu gdje bi se trebao sastati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem te predstavnicima opozicije.

S liderima na Kosovu namjerava razgovarali o naporima SAD-a da pomognu unapređivanju kosovske euroatlantske integracije, uključujući kroz Dijalog koji posreduje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Chollet će u četvrtak posjetiti i Beograd, gdje se očekuju razgovori o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju Stejt Departmenta se navodi da će on također razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njezinom angažiranju u dijalogu koji vodi Evropska unija u cilju normalizacije odnosa s Kosovom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.