ISTEKAO ROK TRAJANJA

U RS propalo više od 800.000 vakcina protiv koronavirusa

Najviše je propalo doza Astra Zenece

U Domu zdravlja Prijedor kažu da tek rijetki dolaze da prime četvrtu dozu vakcine protiv korone. Miomir Jakovljević / Ringier

H. J. I.

17.1.2023

Više od 870.800 vakcina protiv koronavirusa u RS propalo je zbog isteka roka, a u domovima zdravlja ističu da rukav zavrne samo onaj ko putuje. 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od ukupno 870.877 vakcina protiv kovida, kojima je istekao rok trajanja, najviše je doza Astra Zenece koja je u RS stigla uglavnom iz donacija, piše Srpskainfo. 

Mala zainteresovanost

Osim toga, propale su i određene količine vakcina Sputnjik, Pfizer, Sinovac i Moderna.

– Vakcine kojima istekne rok trajanja uništavaju se u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog i farmaceutskog otpada. Iako vakcine i dalje pružaju zaštitu od teških oblika kovida, trenutno je mala zainteresovanost za vakcinaciju – naveli su u Institutu.

U Domu zdravlja Prijedor kažu da tek rijetki dolaze da prime četvrtu dozu vakcine protiv korone. 

– Za prvu dozu ne pita niko. Imamo sedmični raspored imunizacije i vakcine su dostupne, ali zainteresovanih nema – rekla je vršilac dužnosti direktora u toj zdravstvenoj ustanovi Dijana Đerić.

Slična situacija je i u Bijeljini.

– Ne pamtim kada smo posljednji put dali uopšte vakcinu protiv kovida izuzev ponekom pacijentu koji se sprema na put. To i ne računamo – rekla je direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin.

Manje je zainteresovanih za imunizaciju protiv korone i na jugu RS.

– Uglavnom mlađi ljudi koji putuju izvan zemlje dolaze sporadično da prime prvu dozu vakcine jer im i dalje traže potvrde o vakcinaciji. Imamo u roku vakcine Sinofarm koje su na raspolaganju našim sugrađanima – rekla je specijalista epidemiologije u Domu zdravlja Trebinje Jelena Durić.

Blaži simptomi

Kazala je da su vakcine povlačili u velikim količinama na početku, a kasnije shodno interesovanju.

– Cilj nam je da sada vakcinišemo stanovništvo "spikevadž TM Zero/Omicron" bivalentnim vakcinama protiv kovida proizvođača Moderna koja je namijenjena pacijentima koji su prethodno primili dvije doze vakcine protiv korone. Daje se osobama od 12 godina i starijim – istakla je Durićeva.

Ona je ocijenila da je trenutna epidemiološka situacija takva da se mali broj osoba testira PCR testovima.

– Građani uglavnom imaju blaže simptome, rjeđe se javljaju ljekaru, a ako se i testiraju kupuju kućne antigenske testove u apotekama, tako da je broj oboljelih sigurno veći nego što mi vidimo, ali na svu sreću nema pacijenata s teškom kliničkom slikom – rekla je Durić, dodajući da je povećan broj pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu, piše Glas Srpske.

Broj novozaraženih

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, za tri dana virus korona potvrđen je kod ukupno 24 osobe od 266 testiranih. Od posljedica zaraze preminule su dvije osobe.

Do sada je u RS potvrđeno ukupno 120.519 slučajeva zaraze virusom korona, dok je preminulo ukupno 6.607 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.