SJEDNICA VSTV-A

Ranko Debevec će sutra opet biti imenovan za predsjednika Suda BiH

Bio sam isključen iz cijele procedure izbora predsjednika Suda, kazao je Lagumdžija

Avaz

SRNA

17.1.2023

Aktuelni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ponovo će biti imenovan na tu funkciju na sutrašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV) jer je jedini kandidat za tu poziciju.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao je danas novinarima da je Debevec prošao sve procedure, te da je podvijeće predložilo njegovo imenovanje.

- Kandidat Debecec predložen je da na VSTV-u izloži svoj program rada, a nakon toga se odlučuje o izboru predsjednika Suda BiH - rekao je Lagumdžija.

On je kazao da ne bi posebno komentirao činjenicu da je kandidatura na ovu značajnu poziciju spala na samo jednog kandidata, te napomenuo da je u proceduri izbora glavnog tužioca te stvari problematizirao.

- Imali smo stav Podvijeća da ne idemo sa predlaganjem upravo zato što je samo jedan kandidat. VSTV taj moj i stav Podvijeća nije podržao i išli smo u dalju proceduru sa samo jednim kandidatom i na kraju je taj jedan kandidat izabran za glavnog tužioca – konstatirao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je bio isključen iz cijele procedure izbora predsjednika Suda BiH od početka, od ocjenjivanja, donošenja odluke hoće li biti verificirana kandidatura tužioca Dubravka Čampare za predsjednika Suda BiH, intervjua, te potvrđivanja odluka.

Osim Debevca, za poziciju predsjednika Suda BiH konkurirao je i Čampara, ali je njegova molba odbačena jer za poziciju predsjednika Suda BiH mogu konkurirati samo sudije.

Predsjednik Suda BiH bira se na mandat od šest godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.