MANDAT NA ŠEST GODINA

"Avaz" na licu mjesta: VSTV imenovao Ranka Debevca za novog-starog predsjednika Suda BiH

Bilo je 13 glasova za, dok niko nije bio protiv ili suzdržan

Debevec: Imenovan za predsjednika Suda BiH. Fena

18.1.2023

Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je imenovalo Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH.

Bilo je 13 glasova za, dok niko nije bio protiv ili suzdržan. Mandat je u trajanju od šest godina. 

Debevec je predstavio šestogodišnji plan programa rada koji je podijeljen u tri cjeline.

- Kolektivna norma Suda je jako dobra - rekao je i dodao da je kvalitet rada Suda iznad 90 posto od kada je on predsjednik Suda. 

Strateški ciljevi

Dodao je da je procenat riješenih predmeta svake godine veći od neriješnih. Rekao je da se Sud trudi ostvariti potreban broj sudija shodno potrebama i da je protiv toga da se u Sudu gomilaju sudije koje nisu potrebne.

Za period 2023. - 2029. su formulirani strateški ciljevi: unapređenje efikasnosti Suda, kvalitete Suda i institucionalnog rada Suda.

Predvidio je da se smanji jedno Vijeće na Odjelu za ratne zločine i to je prva mjera za reduciranje. Odjeli 2 i 3 su jako opterećeni zbog optužnica za korupciju i tu će se formirati još jedno Vijeće.

Realizacija planova predmeta je, ponovio je, jako dobra.

Rekao je da će se pooštriti kazne za djela korupcije i bit će nulta stopa tolerancije za postupanje u takvim predmetima.

Institucionalni razvoj Suda

Na kraju se osvrnuo na institucionalni razvoj Suda i rekao da je povećan broj kapaciteta prostora i da je planirana adaptacija prostora dvije pisarnice, kao i adaptacija Sudnice 10.

O jačanju percepcije javnosti o transparentnosti rada Suda rekao je da je u tu svrhu u rad puštena nova web stranica i da će na njoj biti objavljivano sve, kao i da neće biti upita na koji neće odgovoriti ako se odnosi na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

- Sud će ići na više aktivnosti koji se odnose na jačanje pravne države - zaključio je i dodao da će sve aktivnosti biti usmjerene na goruće potrebe.

Podsjećamo, je Komisija za razgovor obavila je intervju sa Debevcem i on je bio jedini kandidat za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

VSTVBiH danas bi trebao, prema dnevnom redu, imenovati i sudije Kantonalnog suda u Sarajevu i Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.