GODIŠNJICE

Džemal Bijedić je u pravom smislu bio političar koji je živio za BiH

U Muzeju Hercegovine Mostar održan okrugli sto povodom 46 tragične smrti

Meliha Smajkic

18.1.2023

Već dugi niz godina u Muzeju Hercegovine Mostar prigodnim sadržajima obilježavaju godišnjicu smrti Džemala Bijedića. Tako je danas, povodom 46. godišnjice Bijedićeve tragične smrti , u njegovoj rodnoj kući, depadansu Muzeja , održan okrugli sto na temu „Uloga Džemala Bijedića u društveno-političkim procesima 20.stoljeća".

"Političar koji je živio za BiH"

Prof. dr. Husnija Kamberović ukazao je na to da je sjećanje na Džemala Bijedića sačuvano u Mostaru.

- Drugo je pitanje da li mi ono što jeste Bijedićevo nasljeđe zapravo prepoznajemo kao vrijednosti. Znamo da je Bijedić bio u pravom smislu političar koji je živio za BiH. On je bio istinski opredijeljen za razvoj i afirmaciju BiH i možda ta dimenzija njegovog zalaganja i njegove političke djelatnosti bi morala biti podsjetnik ili model za ponašanje ili djelovanje onih političkih elita koji sebe danas nazivaju probosanske. Ali ,zapravo nisam siguran koliko doista prepoznaju tu bh. vrijednost koju je Džema Bijedić sigurno prepoznavao i istinski radio i vjerovao u to -istaknuo je prof. dr. Kamberović.


Kamberović: Podsjetnik ili model. M. Smajkić

Prema riječima prof. dr. Senadina Lavića, ovaj memorijski trenutak je za nas važan zbog toga što pokušavamo ponovo promisliti šta je Džemal Bijedić značio za BiH.

- Šta je to što je radio, koja je bila njegova politička filozofija, koji su bili njegovi principijelni bh. stavovi, vizije i kako to iskoristiti danas u ovom povijesnom trenutku BiH. Da li umijemo nastaviti ideje koje su neki ljudi prije razvijali , naravno, u novom kontekstu, u novom ključu sa novim vizijama - iznio je prof.dr.Lavić.

Neizbrisiv trag

Prof.dr. Adnan Velagić je naveo da, kada se govori o Džemalu Bijediću, neminovno treba kazati da je njegova uloga u procesima koji su se dešavali tokom Drugog svjetskog rata, ali i poslije toga bila jedna od ključnih.

- Kao što je historija učiteljica života, tako je i svaki proces koji se dešava u historiji primjer za pouku. Tako i političar Džemal Bijedić zaslužuje veliku pažnju, jer njegovo političko djelovanje na prostoru Hercegovine, zatim Bosne i Hercegovine, a onda i u saveznim organima ostavilo je vrlo važan utjecaj i neizbrisiv trag na procese koji su se dešavali u BiH i u Jugoslaviji - ocijenio je on.

Stalna postavka

Indira Gaštan Bešo, kustosica Muzeja, navela je da ova ustanova čuva značajnu građu i ima bogatu zborku o Džemalu Bijediću, koja sadrži brojne dokumente, fotografije, knjige žalosti, trodimenzionalne predmete i slično.

- Danas je u Spomen- kući stalna postavka o životu i djelu Džemala Bijedića, koja hronološki prati njegov život i rad od rođenja do smrti, od 1917. do 1977. godine - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.