IDE U DOM NARODA PSBIH

Ćosić: S mjesta premijera odlazim vedriji i optimističniji nego što sam bio kada sam došao

Tokom moje službe na mjestu premijera bilo je dosta izazovnih vremena, rekao je

Zdenko Ćosić. FENA

FENA

19.1.2023

Nakon 13 godina koliko je proveo na čelu Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić tu poziciju zamijenit će onom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Tokom moje službe na mjestu premijera bilo je dosta izazovnih vremena i moj rad će objektivno ocijeniti drugi. No, ja mogu reći da odlazim vedriji i optimističniji nego što sam bio u trenutku kada sam došao na ovo mjesto, jer je tada situacija bila teška i neuređena u svakom smislu. Sve te nepravilnosti smo „popeglali”, stabilizirali smo proračun i podignuli smo razna davanja – kazao je Ćosić.

Besplatni udžbenici

Po njegovim riječima, namjenska sredstva koja građani uplaćuju u kantonalni budžet izdvojena su na podračune i troše se isključivo namjenski, što ranije nije bio slučaj.

Također, u proteklom razdoblju osigurani su besplatni udžbenici i besplatan prijevoz za učenike, a usvojen je i Zakon o pomoći obiteljima s više djece.

- Sve u svemu, imamo jedan kontinuirani rast zaposlenosti u našem kantonu, rast izvoza, što je jako važno i zdravo gospodarstvo. Iz godine u godinu imamo porast broja gospodarskih subjekata što pokazuje da imamo stabilnu situaciju i po federalnoj statistici je vidljivo da je naša županija druga po razvijenosti u Federaciji BiH - dodao je Ćosić.

Podrška većine

Kada je u pitanju ime njegovog nasljednika na čelu kantonalne vlade, Ćosić je kazao kako još ne može reći o komu se radi.

- To bi trebalo biti uskoro poznato i nakon toga većina u Skupštini daje mandat premijeru da sastavi Vladu. Premijer će biti osoba koja će imati podršku većine koju u Skupštini ZHK čine zastupnici HDZ-a BiH - kazao je Ćosić.

Prokomentirao je i proces uspostave vlasti na višim razinama, kazavši kako se nada da na tom putu neće biti previše zapreka.

- Živimo u takvom okruženju gdje je jako teško davati bilo kakve prognoze, ali se nadam da neće biti onakvih stresnih i teških situacija kao što je to bilo nakon izbora 2018. godine. Očekujem da će u budućnosti i tijekom ovog mandata svi konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini imati jednaka prava i to je jedni put prema napretku i kvalitetnijem životu - zaključio je Zdenko Ćosić u izjavi za Fenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.