ZASTUPNIK SDP-A

Zalihić: Ako dođe do blokada, očekujemo reakciju Šmita

Nadam se da će poštovati parlamentarnu većinu i činjenicu da nisu dio te većine, tj. da će biti opozicija u ovom mandatu, poručio je

Zalihić: Očekujemo da visoki predstavnik štiti ono što mu je zadatak. Anadolija

H. J. I.

22.1.2023

Nakon što je konstituiran novi saziv federalnog Doma naroda, korak smo bliže uspostavi nove Vlade ovog entiteta. No i taj proces bi se mogao odužiti budući da SDA zajedno s DF-om ima većinu u bošnjačkom Klubu naroda, što će biti ključno pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji svojim potpisom imenuju novog mandatara za sastav Vlade.

Zastupnik SDP-a u federalnom Domu naroda Arman Zalihić nada se kako će SDA poštovati parlamentarnu većinu, te da neće blokirati proces imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

- Sada je na redu ovaj proces o kojem se puno pričalo posljednjih mjeseci, a to je da će Klubovi naroda predložiti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH koji trebaju dati mandat za sastavljanje Vlade novom mandataru. Hoće li tu biti blokade pošto SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka vidjet ćemo. Nadam se da će poštovati parlamentarnu većinu i činjenicu da nisu dio te većine, tj. da će biti opozicija u ovom mandatu. Međutim, ako i bude blokada na vrijeme ćemo znati reagirati i otkloniti takve stvari - kazao je Zalihić.


Kada je riječ o mogućim blokadama Zalihić očekuje ponovnu intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Očekujemo da visoki predstavnik štiti ono što mu je zadatak, da u slučaju blokada institucija države otkoči te procese jer znamo da je Ustav Bosne i Hercegovine dio Mirovnog sporazuma i da nije najsretnije rješenje. Zato i postoji visoki predstavnik da otkoči procese u svakom trenutku kada neko pokuša blokirati institucije - poručio je Zalihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.