PROBLEMI

Šta će vozači kada "ispucaju" 90 dana?!

Ukoliko im se ne omogući poseban tretman, već primjetan nedostatak profesionalaca mogao bi biti veći

Šengenska zona: Ograničeno vrijeme boravka na teritoriji. Avaz

Adela Kukić

22.1.2023

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena postavio je nove izazove pred bosanskohercegovačke prijevoznike. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Avaz" je kazao da im je problem ograničavanje vremena boravka bh. državljana u Evropskoj uniji na 90 dana u periodu od šest mjeseci.

- To stvara veliki problem vozačima. Dakle, vozač koji, recimo, svakodnevno vozi na relaciji Banja Luka – Zagreb je svaki dan u Hrvatskoj, ili ako vozi kamion do Ploča. Jednostavno, kad napuni tih 90 dana ulaska u Hrvatsku, imat će zabranu ulaska u šengensku zonu - objasnio je Smailbegović.

Naveo je kako je Udruženje poslodavaca zatražilo izuzeće za profesionalne vozače iz Bosne i Hercegovine, poput onog kakvo imaju piloti ili mornari. Ukoliko im se ne omogući poseban tretman u pogledu boravka u zoni Šengena, već primjetan nedostatak vozača bi se mogao dodatno povećati.


Smailbegović: To stvara veliki problem. Avaz

- Ta izuzeća nisu nešto neuobičajeno i to nam je sad jedna od ključnih stvari. Prva tri mjeseca ćemo preživjeti, dok ne ispucamo kvotu od 90 dana, i onda nastaje problem. Reagirali smo i očekujemo da ćemo nešto riješiti u vezi s tim - kazao je Smailbegović.

Ukoliko se ovaj problem ne bi riješio, dodao je, onda bi vozači koji se bave transportom putnika ili roba narednih 90 dana morali sjediti kod kuća ili voziti neke lokalne ture dok ponovo ne budu mogli boraviti u šengenskoj zoni.

Policajci dobili preporuke

Hrvatski granični službenici dobili su pravilnik o šengenskim kontrolama, a neke od preporuka su:

- Svaki putnik mora biti informiran o svim postupcima kontrole koji se provode, kao i da ima pravo na profesionalan, pristojan i prijateljski odnos graničnih službenika;

- Preporučuje se da vode računa da se ne stvaraju nepotrebne gužve prilikom prelaska granice;

- Državljanin treće zemlje ne može ni u kojem slučaju prijeći granicu, a da nadležni službenik ne provjeri njegove podatke i putne dokumente;

- Dužni su da se putnicima ne obraćaju kao prema potencijalnim kriminalcima ili kao prema nekome ko želi nelegalno ući na teritoriju Šengena;

- Obavezni su, na zahtjev putnika, pokazati svoj bedž sa službenim brojem i, ako prilike dozvoljavaju, ime i prezime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.