TUZLA

Studenti će raditi praksu na Kliničkom centru

Značajan je to iskorak, kaže Hadžigrahić

S potpisivanja ugovora. A. Bešić

A. Bešić

22.1.2023

U Tuzlanskom kantonu potpisan je okvirni sporazum kojim se omogućava izvođenje stručne prakse na klinikama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, za studente Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Osigurana sredstva

U prisustvu premijera TK Irfana Halilagića potpisan je dokument koji unapređuje naučna i stručna istraživanja te regulira praksu studenata, a potpisnici su rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. sci. Nermina Hadžigrahić i v. d. direktora JZU UKC Tuzla prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović.

Kako kaže Halilagić, već su osigurana sredstva u budžetu TK za realizaciju tog sporazuma.   

- Vlada TK će nastaviti insistirati da dvije ključne ustanove za TK poboljšaju saradnju i podignu je na najviši mogući nivo, u interesu građana TK – kaže Halilagić.

Potpisivanje okvirnog sporazuma o akademskoj, naučno i poslovno-tehničkoj saradnji, između Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prema riječima rektorice Hadžigrahić, nastavak je dosadašnje uspješne saradnje.

- Značajan je to iskorak, bitan ne samo za naše studente biomedicinskih i zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stječu značajna znanja i vještine iz kliničkih disciplina, nego predstavlja korak naprijed u naučnoistraživačkom radu, u zajedničkom istupanju i zajedničkim projektima u toj oblasti - istaknula je rektorica Hadžigrahić.

Zadovoljstvo nije krio ni direktor Tulumović rekavši da je sporazum dobar temelj za iskorak, kako u akademskom tako i u stručnom i naučnom izlasku UKC Tuzla ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine, nego i Evrope i čitavog svijeta.

Naučni radovi

- Poznato je da najveći broj stručnjaka iz UKC Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova. Na ovaj način mi ćemo biti prepoznatljivi i moći ćemo da apliciramo na projekte Evropske unije i projekte u kojima će naši stručnjaci znati dati maksimalan doprinos - kazao je direktor Tulumović.

Nabavka opreme

Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala je probleme koje ima JZU UKC Tuzla i izdvojila značajna sredstva kroz dva projekta za nabavku nove opreme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.