POLITIČKI ANALITIČAR

Kazaz o imenovanju ambasadora: Stranke se ne bi trebale postavljati iznad ovlasti Predsjedništva BiH

Očigledno je da Bećirović računa na Lagumdžijno diplomatsko iskustvo i međunarodne veze i nemam ništa protiv toga da se postavi na mjesto ambasadora

avaz

24.1.2023

Denis Bećirović je predložio 14 kandidata za ambasadore, a imena za ministre su izazvala različite reakcije. Politički analitičar Enver Kazaz za „Avaz“ ističe da su ovo pitanja isključivo iz nadležnosti Predsjedništva BiH i da stranke ne bi trebale da se miješaju u to.

- Mislim da je potpuno pravo Predsjedništva da bira ambasadore i da tu političke partije ne bi trebale da se postavljaju iznad onoga što su ovlasti Predsjedništva. Smatram da je njegova lista u skladu s njegovim političkim projekcijama i da ona u svakom slučaju nije lošija od svih prethodnih lista, naprotiv može se reći da je Bećirović imao jasne kriterije pri izboru za ambasadore – kaže Kazaz za portal „Avaza“.

Profesor Kazaz je suglasan sa stavovima predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da se ta politička partija ne bi trebala petljati u kriterije i način izbora ambasadora od strane Bećirovića.

Najviše kritika je izazvalo to što je za ambasadora BiH pri UN-u predložen Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjednik SDP-a.

- Lagumdžija iz 2010. i 2014. i Lagumdžija danas nisu iste političke pojave. Očigledno je da Bećirović računa na njegovo diplomatsko iskustvo i međunarodne veze i nemam ništa protiv toga da ga se postavi na mjesto ambasadora - zaključio je Kazaz za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.