HAŠKI OPTUŽENICI

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Tužilaštvo traži doživotnu robiju i osudu za učešće u UZP-u u koji je bio uključen Milošević

Drugog dana rasprave o žalbama na tu presudu, tužiteljica Lorel Bejg tvrdila je da Stanišić i Simatović moraju biti osuđeni

Stanišić i Simatović. AP

E. Ć.

25.1.2023

Tužioci su zatražili od haškog suda da pooštri kaznu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina ne samo na području Bosne i Hercegovine već Hrvatske, tokom ratova početkom 1990-ih godina.

Drugog dana rasprave o žalbama na tu presudu, tužiteljica Lorel Bejg tvrdila je da Stanišić i Simatović moraju biti osuđeni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu progona nesrba iz Hrvatske i BiH, 1991-95.

Sve vrijeme koristili resurse SDB

- Stanišić i Simatović su sve to vrijeme koristili resurse SDB, uključujući specijalnu jedinicu, da pomognu drugim srpskim snagama u etničkom čišćenju u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba iz dijelova Hrvatske i BiH - rekla je Bejg.

Prema tužiteljici, prvostepeno vijeće pogriješilo je kada je, na osnovu izolovanih a ne sveobuhvatnih dokaza, utvrdilo da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da nisu učestvovali zato što nisu imali namjeru da čine zločine kao drugi učesnici.

Bejg je ocjenila da su sudije zanemarile dokaze o značajnom doprinosu optuženih zločinačkom poduhvatu, pogrešno se fokusirajući samo na direktnu povezanost Stanišića i Simatovića sa konkretnim zločinima.

U zločinačkom udruženju i Milošević i Arkan

Prema optužnici, u tom zločinačkom udruženju bili su Slobodan Milošević, srpski lideri u Hrvatskoj i BiH, Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Bejg je kao dokazano navela da su Stanišić i Simatović, u ljeto 1991. godine, poslali Crvene beretke u istočnu Slavoniju u „kriminalnu operaciju etničkog čišćenja“ koje su, u okviru zločinačkog udruženja, sprovodile JNA i druge srpske snage.

Stanišićev branitelj Vejn Džordaš (Wayne Jordash) je kazao da se teze Tužilaštva "zasnivaju na spekulacijama" te da je Tužilaštvo danas više ponavljalo ono što je iznosilo tokom proteklih 20 godina, što je sud u prvostepenoj presudi odbacio.

Inače, radi se o nastavku suđenja, žalbenog ročišta, bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), nasljednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koje je počelo 24. januara. Presuda se očekuje u junu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.