SARAJEVO

Predstavnički dom Federacije: Usvojen Finansijski plan ZZOR FBiH za 2023. godini

Za finansijski plan ZZOR FBiH glasalo je 69 zastupnika, a pet je bilo suzdržanih

Fena

26.1.2023

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2022. godinu te Finansijski plan iste institucije za 2023. godinu, ali Fonda solidarnosti.

Za finansijski plan ZZOR FBiH glasalo je 69 zastupnika, a pet je bilo suzdržanih.

Smanjenje za hemodijalizu

Vlatka Martinović uime ZZO FBiH je predstavila ove dvije tačke. Vezano za izmjene zastupnici su kritikovali smanjenje izdvajanja za hemodijalizu.

Vezano za plan za 2023. godinu ona je pojasnila da je planiran od prihoda za doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, paušalnih naknada i izdvajanja iz Budžeta FBiH.

Djeca oboljela od cistične fibroze

Mirsad Zaimović (SDA) je podsjetio da je pokrenuo pitanje liječenja djece oboljele od cistične fibroze, jedne veoma rijetke bolesti.

- U FBiH je oboljelih oko 20 osoba, a njihov životni vijek u FBiH je oko 18 godina, a u Evropi zahvaljujući lijekovima žive i do 35 ili 40 godina. U RS je taj problem riješen, a u FBiH osobe koje imaju dvojno državljanstvo rješavaju to u Hrvatskoj. Meni je žao da nova većina među 50 amandmana nije tretirala ovu kategoriju - kazao je Zaimović.

Damir Mašić (SDP) kazao je da nema potrebe za politiziranjem i da će svako razuman podržati takav amandman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.