SARAJEVO

Konaković se sastao sa Šmitom: Razgovarali o reformskim prioritetima

Razgovarali su i o vanjskopolitičkim ciljevima BiH u naredne četiri godine

Sa današnjeg sastanka. Twitter

H. J. I.

27.1.2023

Novoizabrani ministar sigurnosti u BiH Elmedin Konaković sastao se danas sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).  Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić.

- Odličan razgovor sa novoimenovanim ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem o vanjskopolitičkim ciljevima BiH u naredne četiri godine, kao i reformskim prioritetima ovog ministarstva i Vijeća ministara BiH - naveli su na Twitteru OHR-a.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, sa posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU.


Visoki predstavnik Šmit je čestitao ministru Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Kazao je da je vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene jer to građani očekuju. Dodao je da BiH, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti "korak po korak" na svom evropskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministar Konaković je istakao da su evropske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti BiH. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.


Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati u februaru kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.