SARAJEVO

Bećirović i Sabolić: Hrvatska je zainteresirana za evropski put BiH

Odnosi BiH i Hrvatske moraju se zasnivati na međusobnom poštovanju, istaknuto je

Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

27.1.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem, a konstatovali su da se institucionalna saradnja ostvaruje u različitim oblastima između dvije države.

Međusobno poštovanje

Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i suverenoj jednakosti, te je naglasio da Bosna i Hercegovina želi jačati ekonomske veze dvije države.

Ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić izjavio je da je Hrvatska zainteresovana za evropski put Bosne i Hercegovine i da se premijer Andrej Plenković zalagao za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Ključni vanjskotrgovinski partner

Tokom razgovora istaknuto je da se Hrvatska nalazi u samom vrhu ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, po vrijednostima ostvarene razmjene u oba smjera. Bilateralna razmjena je značajno izbalansirana, te je posljednjih godina trgovinski deficit minimalan u odnosu na druge trgovinske partnere.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja izgradnja IAP-Jonsko-jadranskog gasovoda i njegovog prolaska preko teritorije naše zemlje, čime bi se ne samo osiguralo alternativno snabdijevanje, već i opskrba tim energentom značajnog dijela Bosne i Hercegovine, kao i značajna sredstava od naplate tranzita gasa - saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.