ODAO POČAST ŽRTVAMA

Bećirović za "Avaz": Vukovar je opomena za međunarodnu zajednicu, zločinačka politika imala je kulminaciju 1995. godine

Smatram da u cijeloj regiji trebamo imati više državnika, a manje politikanata, rekao je

Denis Bećirović. Avaz

18.11.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravio je danas u Vukovaru na obilježavanju 32. godišnjice pada ovog grada.

On je zajedno sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem šetao u Koloni sjećanja, a onda je odao počast stradalim.

Nakon polaganja vijenca na Ovčari on je dao izjavu za "Dnevni avaz".

Opomena za međunarodnu zajednicu

- Ja sam u svojstvu člana Predsjedništva BiH, ali i u ime ogromne većine dobronamjernih građana došao u Vukovar da iskažem duboko poštovanje žrtvama i braniocima Vukovara. Smatram da u cijeloj regiji trebamo imati više državnika, a manje politikanata. Državnici ne smiju samo da brinu o svojoj političkoj popularnosti, oni moraju iskazati i hrabrost, odgovornost i ljudskost. Trebaju iskazati i poštovanje nevinim žrtvama iz drugih naroda, ne samo iz naroda kojem pripadaju – kazao je Bećirović za portal „Avaza“.

Istakao je i da je Vukovar opomena za međunarodnu zajednicu koja pokazuje šta se dogodi kada se zlo ne sasiječe u korijenu.

- Oni koji su 1991. godine ubijali nevine građane Vukovara, Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova, nastavili su 1992. godine da ubijaju nevine građane Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Žepe, Višegrada, Foče, Goražda, Sarajeva i brojnih drugova. Ta zločinačka politika imala je kulminaciju 1995. godine, kada je u i oko Srebrenice počinjen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima. Zato moramo svjedočiti istini i moram reći da je jako opasno kada imamo izjave pojedinih zvaničnika, kao što su to izjave predsjednika bh. entiteta RS, koji ponovo priziva zločinački projekat velike Srbije – rekao je Bećirović za portal "Avaza".

Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Dodao je da je to užasna poruka kojom se ugrožava državnost brojnih država u ovom dijelu Evrope te smatra da je to za svaku osudu. Naglasio je da se nalazi tu i kako bi iskazao poštovanje učesnicima maratona Vukovar-Srebrenica, koji su i ove godine odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Poručio je da mu je namjera jačanje dobrosusjedskih odnosa, što je pokazao i u maju kada je boravio u Zagrebu.

- Mislim da postoji jak potencijal za jačanje ekonomskih i političkih veza između ove dvije države. Sa predsjednikom Hrvatske sam razgovarao kako unaprijediti odnose između naše dvije države. Smatram da zvaničnici BiH i Hrvatske moraju povlačiti poteze koji kreiraju bolji ambijent između ove dvije države, jer mi smo prirodno upućeni jedni na druge i vjerujem da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja – zaključio je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.