RUKOVODSTVO SDP-A

Da li je moguće da SDP napusti osmorku i koalira sa SDA?

Nermin Nikšić bi u oba scenarija mogao računati na poziciju premijera FBiH

FENA

Danijal Hadzovic

30.1.2023

Rukovodstvo SDP-a danas u 12 sati održava kolegij na kojem će razmotriti naredne korake u okviru Osmorke, ali i u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Nekorektnost partnera

Jedan od potpredsjednika stranke Vojin Mijatović najavio je da će današnji dan biti ključan u procesu formiranja vlasti, poručivši da će SDP tek sada pokazati političke zube. U SDP-u je izbilo ogromno nezadovoljstvo nakon što su prilikom glasanja za izbor u državni Dom naroda ostali bez ijednog delegata, iako je SDP pojedinačno najjača stranka u koaliciji Osmorke.

Ova nekorektnost političkih partnera navela je SDP da i javno progovori o mogućnosti revidiranja svog odnosa prema Osmorki.

Najave idu čak dotle da se spominje da bi SDP mogao u potpunosti napustiti tu koaliciju. Ipak, takav drastičan korak SDP vjerovatno neće povući, ali može se očekivati oštriji pristup prema partnerima.

Nominiranje Lagumdžije

Pored problema oko izbora delegata u Dom naroda, buru u SDP-u podigla je i vijest o nominiranim za ambasadore od njhovog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, što je s negodovanjem dočekano i od mnogih članova samog SDP-a, posebno nominiranje Zlatka Lagumdžije za ambasadora u UN-u.

SDP iako je najjača stranka Osmorke, zapravo doživljava velike i unutrašnje turbulencije i problem odnosa s partnerima. To se posebno odnosi na NES i Stranku za BiH koji su koaliciju već narušili napuštanjem pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. S obzirom da je bez ove dvije stranke vlast na nivou FBiH teško moguća, svoju poziciju sada koriste da istrguju što bolje pozicije na nivou Federacije BiH, a dijelom te trgovine svakako se može smatrati i izbor Zlatka Miletića u državni Dom naroda, iako on već sjedi u Predstavničkom domu i morat će se odreći ove pozicije koja će pripasti NES-u, tj. njihova koalicija dobit će tri stolice u državnom parlamentu.

SDP će morati naći način da kao najjača stranka u koaliciji dozove pameti svoje partnere i navede ih da se kooperativno ponašaju.

U najgorem slučaju SDP ima alternativu u pravljenju vlasti sa SDA, a u tom slučaju bi sve stranke Osmorke izvisile iz buduće vlasti. Iako to vrlo vjerovatno neće biti epilog, Nermin Nikšić bi u oba scenarija mogao računati na poziciju premijera, jer nema sumnje da bi mu je i SDA bila spremna prepustiti samo kako bi se održala na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.