SASTANAK U BANJOJ LUCI

Oglasili se iz SDA: Dodik preko Konakovića ponizio državu

Vanjska politika je isključiva ustavna nadležnost države BiH i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu

FACEBOOK

N. Aj.

2.2.2023

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su na posjetu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Banjoj Luci gdje se sastao sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

Nemaju ovlasti

- Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banjoj Luci sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona. Vanjska politika je isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu. Omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - istakli su iz SDA.

Dodali su i to da je Konaković olako prešao preko nekoliko činjenica koje je Dodik uradio.

Dodikove izjave

- Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno s ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednik entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova. Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol. Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije - naglasili su.

Podsjećamo, Konaković je jučer održao sastanak s Dodikom u Banjoj Luci s kojim je razgovarao o brojnim temama. Nakon sastanka je poručeno da će ovakvi sastanci biti češći te da su korisni u svakom smislu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.