UBISTVA I KRIMINAL

Stanivuković: Tužilaštva da izvade iz ladica predmete

Nismo zaboravili sve nemile događaje i odnos policije prema narodu koji je tražio istinu i pravdu, rekao je Stanivuković

Stanivuković: Ne želim da govorim o sebi i da se predstavljam kao žrtva. PR

A. O.

3.2.2023

- Nismo zaboravili sve nemile događaje i odnos policije prema narodu koji je tražio istinu i pravdu, uključujući i mene koji sam se zalagao i zalažem da ne nasilje iskorijeni, a što je kulminiralo događajem u Narodnoj skupštini RS kada me je tadašnji ministar unutrašnjih poslova udario. Tada je ministar sijao nasilje i tu svoju silu prezentovao javnosti – rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke i član Predsjedništva PDP-a, nakon današnjeg suđenja bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti i tjelesne povrede na štetu tadašnjeg poslanika u NSRS Draška Stanivukovića.

Stanivuković kaže da je tražio da institucije rade svoj posao, a da je podizanje optužnice protiv Lukača dokaz da je istina na njegovoj strani.

- Ne želim da govorim o sebi i da se predstavljam kao žrtva, iako je to bio težak period i za mene i moju porodicu koja je sve gledala. To je breme koje ja nosim. Ovo nije priča o meni i pomalo se osjećam nelagodno sa aspekta da sudovi rade svoj posao kada se radi o gradonačelniku, pa želim da podsjetim da su u ladicama u tužilaštvima predmeti nerasvjetljenih ubistava, aferama visoke korupcije i kriminala, o aferi „kiseonik“ i o mnogi drugi o kojima i ja čekam pravdu i istinu – rekao je Stanivuković.

Hiljade protesta

Stanivuković je istakao da je posvjedočio o svim aspektima događaja koji je predmet suđenja i još jednom pozvao pravosudne institucije da se bave predmetima nerasvjetljenih ubistava, kriminalom u vrijeme pandemije virusa korona, te aferi „kiseonik“ koju je nazvao zločinom.

- Dužan sam da podsjetim i na jedan od najtežih perioda, ne samo u političkom, nego i društvenom smislu, kada je bilo na hiljade protesta, kada su nas hapsili i tukli, kada je nasilje ovdje gledala cijela Evropa. Sjetit ćemo se da je tražena i moja krivična odgovornost, da su montirani procesi, kao naprimjer da smo nosili plinske boce, da smo izvršili državni udar, ali sve i jednu optužbu tužilaštvo je odbacilo. U sve i jednom predmetu optužnice su odbačene, nisu ni podignute i nisam se morao ni braniti. Danas, nakon 3 godine, izlazim kao čestit mlad čovjek, a koji je prošao najgoru torturu, koji je označen kao neko ko urušava sistem. Želim da poručim da uvijek govorim istinu, koja možda tada nije mogla izaći na vidjelo, ali ispliva kad – tad – poručio je Stanivuković koji je istakao da su sve optužbe bile politička propaganda.

Moralni pobjednik

- Ovdje vlada režim koji je i u tom trenutku, a i sada, sve radio i radi da sačuva svoje položaje i ništa im nije bilo sveto. Izlazim kao moralni pobjednik iz svega i opet bih sve ponovio. Tužen sam i za klevetu kada sam govorio o „Prointeru“ i projektu e-bebe, ali je i to odbačeno iz jednog prostog razloga: sistem e- bebe je prodat UKC za 800.000 KM, a gotovo nikada nije proradio. I tada sam govorio istinu i danas principijelno ostajem na strani istine i svega što sam i u tom trenutku govorio – rekao je Stanivuković.

Istakao je da ostaje istrajan u zahtjevu da se utvrdi odgovornost i da Lukač dobije adekvatnu sankciju, te da ne traži materijalnu odštetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.