PRIJEVREMENI IZBORI

Građani Vogošće biraju načelnika: Migdad Hasanović ili Adnan Šerak

Dugogodišnji načelnik ove općine Edin Smajić se opredijelio za mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Migdad Hasanović i Adnan Šerak. Facebook

3.2.2023

Građani Vogošće u nedjelju biraju novog načelnika. Na prijevremenim izborima moći će birati između Migdada Hasanović, kandidata SDA, i Adnana Šeraka, kandidata koalicije "Ujedinjeni za Vogošću".

Podsjetimo, mjesto načelnika Vogošće je ostalo upražnjeno nakon što je dugogodišnji načelnik ove općine Edin Smajić se opredijelio za mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Migdad Hasanović, kandidat SDA za načelnika Vogošće, za "Avaz" je rekao da je njegov prioritet iskoristiti sve prednosti koje Vogošća ima kako bi učinili život građana barem za pedalj boljim nego što je trenutno.

Hasanović: Neophodna digitalizacija javne uprave. Facebook


- Nepobitna je činjenica da u Vogošći godinama imamo prisutan trend razvoja, a moja strategija i vizija ogledaju se u politici kontinuiteta. Prioriteti su, svakako, saobraćajna i komunalna infrastruktura, digitalizacija javne uprave, podrška razvoju privrede i podrška svim slojevima stanovništva Vogošće i svim regijama Vogošće - kaže Hasanović.

Sanacija klizišta

Nulti prioritet mu je daljnja izgradnja Prve transverzale.

- Potrebno je rasteretiti magistralnu cestu M–18 izgradnjom još jednog kružnog toka na Kobiljoj Glavi. Tu su projekti vodosnabdijevanja gornjih dijelova naselja Krivoglavci i Svrake, kao i naselja Poturovići i Ljubina. Ova dva projekta sami su vrijedni oko 9,5 miliona maraka. To je generacijski projekt i već smo u budžetu planirali inicijalna sredstva na nivou od 1,4 miliona KM. Zatim, tu su i sanacija klizišta, rješavanje problema saobraćaja u mirovanju - kaže Hasanović.

Smatra da je Vogošća na dobrom kursu i ne namjeru bilo šta radikalno mijenjati u strateškom smislu.

Ključne promjene

- Ključna promjena će biti kada je u pitanju digitalizacija javne uprave, koja bi trebala olakšati i ubrzati građanima korištenje usluga općinske administracije. Također, omogućiti i privrednicima i potencijalnim investitorima da dobiju odmah i na jednom mjestu sve potrebne informacije i da jednostavno i lako otvaraju svoje pogone u Vogošći i šire svoje kapacitete - ističe Hasanović.

U fokusu će mu biti unapređenje komunalne i društvene infrastrukture.

Građanima je dosta obećanja

- Ne želim ništa da obećavam. Građanima je dosta obećanja. Građani žele nekoga ko neće obećavati, nego raditi. Vrlo brzo građani će vidjeti da li radim na boljitku Vogošće ili ne. Ali sigurno je da se nijednog problema neću prepasti niti ću ga gurnuti pod tepih. Sa svakim problemom ću se sigurno uhvatiti ukoštac i tražiti načine da se riješi - zaključuje Hasanović.


Šerak: Loš je gradski prijevoz. Facebook

Adnan Šerak, kandidat koalicije „Ujedinjeni za Vogošću“, kazao je da je vrijeme da se dogode promjene.

- Nevjerovatno je da u 2023. godini šest naselja nema vodu. Tu je oko 1.000 kuća, a ljudi nemaju ni kanalizacionu mrežu. Također, potrebno je mijenjati putnu infrastrukturu, graditi ceste. Građani po sat putuju do grada na posao. Vogošća je loše povezana s gradom - kaže Šerak.

Nema parkinga

Istakao je i da je veliki problem nedostatak parkinga.

- Ispred zgrada imaju mali parkinzi po 10 mjesta. To je nedovoljno - ističe Šerak.

Evidentno je, nastavlja, da nema ni dovoljno sadržaja za djecu.

- Gledam fudbalske terene, to nije ni funkcionalno ni sigurno za djecu. Nema ni trga za mlade i porodice, gdje će provoditi vrijeme, gdje će se okupljati, družiti. Nemamo ništa - kaže Šerak.

Istakao je da je pohvalno što se izgradilo dosta zgrada, da dolaze mladi da žive tu, ali da nema dovoljno sadržaja.

- Vogošća je privredna zona, ali nije iskorištena dovoljno - navodi on.

Naglasio je da se u Vogošći nalazi najgora škola po infrastrukturi, a to je Osnovna škola „Zahid Baručija“.

- Tri miliona stoje na računu za tu školu. Raspisali su dva puta tender i oba puta im je pao. U Vogošći ne postoji turizam – napominje Šerak.

Šta su prioriteti

Šerak je istakao i loš gradski prijevoz u ovoj općini. Kaže da mnoga naselja nemaju prijevoz te da djeca po nekoliko kilometara pješače do prve stanice.

- Ljudima se mora osigurati prijevoz. Vrlo lako je prepoznati šta su prioriteti i šta se treba mijenjati. Vrijeme je za promjene, građani to zaslužuju - kaže Šerak.

Šta su radili 25 godina

Šerak ističe da nije zadovoljan dosadašnjom vlasti koja, kako je rekao, vlada 25 godina Vogošćom.

- Sada opet daju obećanja. I zašto da im vjerujemo. Godinama čekamo na osnovne stvari, poput vode, trga, saobraćaja, parkinga. Zašto će se baš sada to uraditi – zaključuje Šerak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.