(NE)ISKRENO PRIJATELJSTVO

Vučićeva poruka Dodiku: Niko ozbiljan ne povezuje status Kosova i stanje u BiH

Prvi put čujem da pitanje BiH i Kosova treba da se rješava zajedno – rekao je Vučić u Skupštini Srbije

Dodik i Vučić: Različit pristup. N1

Srpska info / D. H,

5.2.2023

Špekulacije o ne baš sjajnom odnosu između predsjednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, dodatno su podebljane potpuno suprotnim stavovima i izjavama dvojice srpskih lidera oko rješavanja kosovske krize, prenosi portal Srpska Info.

Iako u javnosti, makar na prvi pogled, djeluje da Dodik i Vučić imaju izuzetno prisne odnose, razmjenjuju čestitke na izbornim pobjedama, a Srbija je, ne jednom, pružala finansijsku i svaku drugu vrstu podrške Republici Srpskoj, već duže vrijeme postoje priče o tome da zapravo, iza paravana, predsjednici Srbije i Republike Srpske nemaju baš pretjerano visoko mišljenje jedan o drugom, te da se svojim izjavama i postupcima često “međusobno iritiraju”.


Zajedno ili odvojeno

U javnosti je tako, prije nekoliko dana, izbila žestoka svađa i međusobne optužbe između Dodikovog savjetnika Pere Simića i bivšeg savjetnika predsjednika Srbije, Nebojše Krstića, a sve povodom nedavne Dodikove poruke da “šta god da se uradi oko Kosova, mora da se uradi zajedno”.

U raspravu se uključio i potpredsjednik PDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je takođe ocijenio da Srbiji “ne pomažu Dodikove izjave o rješavanju kosovskog pitanja”.

– Ovakve izjave ne pomažu Srbiji, a Vučiću samo otežavaju stvari. Dio društva koji je zarobljen u prošlosti, koji ne želi Srbiju na Zapadu i čini sve da evropski put propadne, nikada neće podržati takve odluke i zato nije fer tražiti od Vučića da obezbijedi sveopšte jedinstvo oko budućih odluka – rekao je Crnadak.

Međutim, samo par dana nakon toga Dodik je u pisanoj izjavi ponovio i svoje ranije stavove o tome da se ne može odvojeno rješavati status Kosova od statusa Republike Srpske u BiH, te da Srbi u Republici Srpskoj, kako je zaključio, imaju mnogo veća prava da traže nezavisnost nego što to imaju kosovski Albanci. Predsjednik RS takođe je optužio Zapad za provođenje dvostrukih standarda.

Opasnost od odmazde Zapada

U prilog tvrdnjama onih koji smatraju da u odnosima Vučića i Dodika “ne cvjetaju ruže” ide i nedavna izjava predsjednika Srbije, koji je prilikom skupštinske rasprave o famoznoj francusko-njemačkoj inicijativi za rješavanje kosovskog pitanja, namjerno ili ne, praktično “otpilio” Dodika i njegovu tezu o povezanosti rješavanja problema na Kosovu i u BiH.

– Prvi put čujem da pitanje BiH i Kosova treba da se rješava zajedno – rekao je Vučić u Skupštini Srbije, reagujući na izlaganje pojedinih opozicionih poslanika koji su u svjetlu rješavanja kosovskog pitanja pominjali i situaciju u BiH.

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo tvrdi da je predsjednik Srbije apsolutno u pravu kad navodi da se u ozbiljnim krugovima nigdje ne povezuje rješavanje stanja na Kosovu i BiH.

– Ako pažljivo pratite, jedini ko to pitanje stalno poteže jeste aktuelni predsjednik Republike Srpske. Po mom mišljenju to nije politički mudro, jer tom pričom doslovno bodete oči Zapadu i zaista pravite Srbiji dodatne probleme – kaže Trifunović.


Uplitanje RS mu ne treba

On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da zvaničnom Beogradu, prema njegovim riječima, ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava.

– Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne pominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba – tvrdi Trifunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.