REAKCIJE

Murat Tahirović za "Avaz": Laž je ono što Dodik tvrdi

Neka odgovori ko je porušio sve džamije u Banjoj Luci, poručio je Tahirović

Murat Tahirović. Anadolija

Alen Bajramovic

5.2.2023

Sreća naša pa imamo Međunarodni sud, kazao za portal "Avaza" predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući sramotnu izjavu Milorada Dodika o zločinu na Markalama. Dodik je danas ponovio bezbroj puta izgovorenu laž da su za Markale lažno optuženi Srbi, te da će krivci biti poznati kad - tad.

- Međunarodni sud nije bošnjački, u tom sudu sjede sudije i Rusi, i Kinezi, i Amerikanci, ali i mnoge druge odgovorne, profesionalne a prije svega pravedne sudije. Oni su nedvojbeno utvrdili da je granata na Markale ispaljena sa položaja VRS - kaže Tahirović.

On podsjeća i na dio presude Pretresnog vijeća koje je u presudi Radovanu Karadžiću zaključilo da je "na osnovu ostataka granate, konkretno stabilizatora granate, ustanovljeno da je stabilizator čvrsto zabijen u asfalt i to do dubine 9 centimetara.


- To upućuje da granata nije mogla biti ispaljena sa položaja ARBIH, što potvrđuju i dokazi o putanji granate. Isto tako, većina bilješki i drugih dokaza pokazuje da je granata ispaljena sa položaja VRS, konkretnije sa položaja VRS u Mrkovićima. Dakle sudsko vijeće je ubijeđeno da je granata 5. februara 1994. godine ispaljena sa jednog od položaja pod kontrolom VRS, te da su vojnici VRS namjerno ispalili granatu, znajući da u tom području nema legitimnih vojnih ciljeva. Dakle laž je ono što Dodik tvrdi, da se ne zna čak ni ko je ispalio granatu, a kamoli sa kojih i čijih položaja. Neka Dodik odgovori ko je uništio sve džamije u Banjoj Luci u kojoj nije bilo oružanog sukoba - ističe Tahirović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.