OKONČAVAJU SE PROCESI

Sutra bi se mogao znati termin formiranja Vlade TK: SDP izvjesno opozicija

Fahrudin Skopljak istakao je da je bilo neformalnih razgovora sa SDP-om, ali da je SDA spremna samo na koaliciju po vertikali, odnosno na svim nivoima

Vlada TK. Tuzlainfo.ba

9.2.2023

Vlada Tuzlanskog kantona još uvijek nije formirana, iako postoji dogovor o većini koja bi trebala kreirati izvršnu vlast. Nju bi trebali činiti Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Socijaldemokrate, Stranka za BiH i dva zastupnika koja su napustila PDA Senad Alić i Jakub Suljkanović.

Šta se čeka sa formiranjem nove Vlade pitali smo Fahrudina Skopljaka, predsjednika SDA TK te zastupnika u Predstavničkom domu Parlementa Federacije BiH. On je istakao da se trenutno radi na kreiranju programa.

Radi se na programu

- Mi zajedno s kolegama iz DF-a radimo na programu rada Vlade, čim to definišemo mi ćemo pristupiti imenovanju Vlade. Sutra u poslijepodnevnim satima imamo jedan sastanak, pa bi se tada moglo znati nešto konkretnije oko termina formiranja Vlade TK – kazao je Skopljak za "Avaz".

Centrala SDP-a je ranije kantonalnim organizacijama dala preporuke da krenu u razgovore za formiranje vlasti sa svim strankama, a kako je rekao Skopljak za "Avaz", bilo je neformalnih razgovora.

Fahrudin Skopljak: Radimo sa kolegama iz DF-a na programu. Fena

Nezvanični razgovori

- Zvanično nije bilo nikakvih razgovora, nezvanično sam razgovorao sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a TK. Stav SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića je od početka da treba biti velika probosanska koalicija u kojoj dio treba biti i SDP, samo što ne možemo razgovarati isključivo na Tuzlanskom kantonu, nego ona mora biti na svim nivoima. Nemamo ništa protiv, ali ona mora biti od državnog, entitetskog do kantonalnih – poručio je Skopljak.

Ipak, ranije su iz SDP-a naglasili da je riječ isključivo o kantonalnom nivou, tako da je izvjesno da će SDP i dalje ostati u opoziciji u ovom kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.