DALI SVOJE MIŠLJENJE

Ruska ambasada u BiH: Neprihvatljivo uplitanje vanjskih igrača u unutrašnje poslove BiH

Vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH, navode na Facebooku

Ruska ambasada u BiH. Facebook

A. O.

10.2.2023

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se danas javno gdje su istakli na svojoj Facebook stranici da je uplitanje vanjskih igrača u unutrašnje poslove BiH - neprihvatljivo.

- Uvjereni smo da je funkcionisanje Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira neosnovano bez učešća Rusije. Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, jer više ne postoji neophodnost za njegovo prisustvo u BiH - navedeno je u objavi Ambasade pod nazivom “Februarske teze” povodom 10. februara – Dana diplomate.

Deset teza

Naveli su deset teza.

- Vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta. Potvrđujemo spremnost na ravnopravan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa. Očekujemo da će vodstvo države u budućnosti biti suzdržano u vezi s antiruskim sankcijama - naveli su iz ruske Ambasade, uz napomenu da BiH vide kao prijateljsku zemlju.

Osvrnuli su se i na provođenje Dejtonskog (Daytonskog) sporazuma.

Vanjski igrači

- Smatramo da je neprihvatljivo miješanje vanjskih igrača u unutrašnje poslove BiH. Uvjereni smo da je funkcioniranje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIK) neosnovano bez učestvovanja Rusije. Insistiramo na hitnom zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) jer više nema potrebe za njegovom prisutnošću u zemlji. Uvjereni smo da je samovolja "visokog predstavnika", koji nema potreban mandat Vijeća sigurnosti UN-a, glavni faktor destabilizacije u državi. Smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine koju čine tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta – navodi se na stranici.

Kako navode, takozvana „specijalna vojna operacija“, koju su pokrenuli u cilju zaštite stanovništva od Donbasa koji govori ruski, vodit će se do ispunjenja postavljenih ciljeva. To znači potpuno uništenje izvora prijetnji sigurnosti Ruske Federacije i njenih građana, dodali su.


Objava na stranici Ambasade. Printscreen

Odnos Rusije i Zapada

Odnosi Rusije i Zapada nastavljaju se naglo degradirati. Zapravo, vodi se hibridni rat SAD-a i Evrope protiv Rusije koji Vašington (Washington) i njegovi sateliti pripremaju već nekoliko godina. Uz to su priznanja Angele Merkel, Francoisa Holanda (Françoisa Hollanda), Borisa Džonsona (Johnsona) da je Minski sporazum osmišljen kako bi se kupilo vrijeme za snabdijevanje Kijeva oružjem. Korak po korak pretvarali su Ukrajinu u "antirusiju", hranili su rusofobne i neonacističke tendencije u tom području.

Odnos Rusije i SAD

Nakon što je Vašington prošle zime faktički odbio razgovarati s ruskim prijedlogom o novim jamstvima sigurnosti u Europi, postalo je jasno da SAD ne zanima normalizacija odnosa s Rusijom, niti ravnopravan dijalog s drugim zemljama, navode na Facebooku.


Objavljeno deset teza. Printscreen

Rusija i Evropa

Dotakli su se i Evropske unije gdje navode da EU i lideri nekih od vodećih država članica EU potpuno su se diskreditirali kao "posrednici" u rješavanju bilo kakvih sukoba na kontinentu.

Potpuni gubitak neovisnosti ovog bloka i njegovo trenutačno podnošenje Vašingtonu čine svrhu direktne komunikacije s njim upitnom, naveli su.


Novi svjetski poredak

Gotova je era dominacije Zapada sa SAD-om na čelu, koju karakteriše jednostrano nametanje pravila ostatku svijeta, uz narušavanje prava i sloboda pojedinaca, organizacija, država, čitavih regija. U toku je formiranje novog svjetskog poretka. Ovaj proces trajat će na neodređeno vrijeme, sada smo u najbolnijoj fazi, odnosno fazi rušenja starog i borbe za novi sistem, naveli su na stranici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.