KAKO PREŽIVJETI

Država ne zna, građani šute i buše rupe na kaišu

Plaća dovoljna samo za petinu potrošačke korpe

Avaz

Alen Bajramovic

14.2.2023

Za preživljavanje četveročlane porodice u BiH u januaru je bilo potrebno blizu 3.000 KM, pokazali su podaci Saveza samostalnih sindikata BiH. Iznos potrošačke korpe je 2.996,70 KM, pa je s prosječnom plaćom od 1.161 KM, a posebno s minimalnom od 596 KM, nemoguće finansirati sve troškove života.

Bez razloga

- Neko malo zadovoljstvo koje su građani mogli sebi priuštiti – kafa i cigareta, naprimjer, sad je to skoro 20 posto skuplje nego prošle, a blizu 80 posto nego prije dvije godine. Čak su i peciva i pite u pekarama poskupjeli za 10 do 50 posto. I sve to bez opravdanog razloga jer nije bilo poskupljenja sirovina - kazao nam je Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne.


Aranutović: Bez razloga. Avaz

Univerzitetski profesor Željko Rička rekao je da cijene bez logike divljaju te da građani u posljednje vrijeme zbijaju šale na račun “opravdanja” za takav trend.

- Inflacija je zahvatila sve parametre potrošačke korpe da praktično više i nema proizvoda čija se cijena ne mijenja. Država, da ima mjere, mogla bi utjecati, ako ništa drugo, na usporavanje inflacije, ali to očigledno nije u stanju - kazao je prof. Rička.


Rička: Lov u mutnom. Avaz

Poskupljenja hrane i onoga bez čega ne možemo, dodao je, pitanje je morala i tradicije, gdje o posljedicama lova u mutnom niko ne razmišlja.

Efektivne mjere

- Mjere koje bi dale efekta treba pronalaziti upravo u spisku komponenti unutar potrošačke korpe. Naprimjer, obrazovanje i kultura čine oko 10 posto troškova. Da država ima strategiju da daje veće stipendije, automatski bi smanjila troškove u ovoj oblasti. Nijedna mjera na planu obaranja inflacije ne može mnogo sniziti cijenu potrošačke korpe, ali dugo smo govorili o ukidanju akciza i smanjenju cijene goriva. Da je to urađeno, cijena korpe bi za 5 do 10 posto sada bila niža - istakao je Rička.

Dok država neće ili ne zna, građani šute i buše novu rupu na kaišu.

- Građani mogu da prave restrikcije u svojim životima, ali i mene zaista zanima kako ljudi stalno prihvataju restrikcije, a da ne krenu u neku borbu za svoja prava. Dobrovoljno prihvatamo greške koje se prave - kazao je ekonomski stručnjak Rička.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.