SPORNA DIPLOMA

Rifat Škrijelj za "Avaz": Sebijina priča da je sve pokradeno više ne pije vode

Advokati nemaju problem s položenim ispitima, već profesorica Izetbegović, navodi rektor Univerziteta u Sarajevu

Rifat Škrijelj i Sebija Izetbegović. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

14.2.2023

Pitanja oko diplome Sebije Izetbegović se postavljaju već nekoliko mjeseci, a Univerzitet u Sarajevu je ovaj slučaj predao komisiji koju je kreirao Senat. Trenutno se vrši razmatranje dostavljenih dokumenata, te nakon toga bi se trebao rasvjetliti slučaj u vezi diplome Sebije Izetbegović.

U medijima su se pojavile informacije koje pokušavaju diskreditovati rektora Univerziteta u Sarajevu, Rifata Škrijelja, a on za "Avaz" ističe da je to gađanje u prazno.

- Njima treba neka vrsta predaha, jer gospođa Sebija je pokušavala sa svojim timom, kako onim sa Univerziteta i akademske zajednice tako i onim van svega ovoga da nanesu štetu Univerzitetu i meni lično. Ovo sad što se objavljuje, to je pokušaj da se ja kao rektor Univerziteta kompromitujem, pokušaj da se pažnja sa Sebije skrene na Rifata – navodi Škrijelj.

Dodaje i to da pokušaj problematizacije oko imenovanja u zvanje vanrednog profesora je neosnovan jer se sve navodi u biografiji koja je dostupna.

- Dva puta sam se prijavljivao na mjesto rektora Univerziteta, 2016. i 2020. godine, nemaju ni jedan razlog da izmišljaju jer se sve može provjeriti. S druge strane nije prvi put da se oko mog izbora potežu pitanja, bio je jedan krug ljudi koji se bavio time, a sada to radi Sebija – kazao je Škrijelj.

Rasvjetljavanje slučaja

S obzirom da komisija koju čini šest uglednih profesora i tri pravnika vrši analizu dostavljeni dokumenata, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, smatra da će to ili potvrditi ono što već nekoliko mjeseci čitamo ili dati nove segmente.

- Očekujem da komisija na čelu sa kolegom Ajanovićem, zauzme stav i preduzme određena rješenja, tačnije upute Senatu na razmatranje, koji bi trebao u konačnici da donese odluku u okvirima svojih nadležnosti po pitanju postdiplomskpog studija profesorice Izetbegović – kazao je Škrijelj.

Kaže i to da se očekuje rasplet, jer je Izetbegović dovela Univerzitet nekim svojim postupcima, do toga da se moraju baviti ovakvim stvarima.

- Ona se nije zvanično očitala, prema informacijama koje imam, ali jesu advokati, jer je došlo neko saopćenje od njenih advokata, na što smo bili iznenađeni jer nismo tražili da se očituju oni, već ona. Zato što advokati nemaju problem s položenim ispitima, već profesorica Izetbegović – ističe Škrijelj.

Također, rektor Univerziteta u Sarajevu navodi da nakon izvještaja podnesenog Senatu od strane komsije, doći će do donošenja određenih zaključaka.

- Nakon što ova komsija da jedan izvještaj on će biti razmotren, i tražit ćemo da Senat donese određene zaključke.

Pokušaj sabotiranja rada

Objavljeno je i to da je Josip Šimić pisao Federalnom Tužilaštvu, tačnije 23., a već 24. je njegov akt proslijeđen Tužilaštvu, Škrijelj poručuje da je žalosno što Tužilaštvo po službenoj dužnosti nije reagovalo kada je riječ o diplomi Sebije Izetbegović.

- U želji da zaustave rektora i Senat u provođenju akcionog plana integriteta Univerziteta i raščišćavanju jednog ružnog pitanja, što je već sada teret Univerzitetu, pokušavaju sve da prebace na mene – kaže Škrijelj.

Dodaje i to da pokušavaju predstaviti Univerzitet kao mjesto gdje se ne bira po kriterijima.

- Pokazat ću diplome i sve postignuto u karijeri, a ona samo treba da pokaže uvjerenje o položenim ispitima i diplomu da je magistar medicinskih nauka, odnosno smjera koji je završila, koju očito ne posjeduje. Njena priča da je sve pokradeno, više ne pije vode, jer akademska zajendica je ozbiljna, imamo neozbiljnih članova poput nje ali ćemo i tome statit u kraj – zaključio je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.