OTVORENO PISMO DELEGATIMA

Unija osoba s invaliditetom: Ne radi se o "historijskom trenutku" vrijednom slavlja

Diskriminacija i brojni drugi problemi, ovom izmjenom zakona nisu otklonjeni, rekli su iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH

Samo traže svoja prava. Facebook

Z. K.

16.2.2023

Povodom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će se delegati izjašnjavati o prijedlogu izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH smatra da se ne radi o bilo kakvom "historijskom trenutku" vrijednom slavlja ili čestitanja.

Tek prvi korak

- Usvajanje ove izmjene predstavlja tek prvi korak ka ispravljanju višegodišnje nepravde koju je vlast učinila osobama sa invaliditetom. Dikriminacija i brojni drugi problemi, ovom izmjenom zakona nisu otklonjeni.

Radi se o privremenom rješenju, dok pravo rješenje očekujemo kroz sistemski zakon koji će sveobuhvatno riješiti goruća pitanja u vezi sa položajem OSI.

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH u petak će održati sastanak sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojem će zatražiti da se na prvoj narednoj sjednici oba doma parlamenta, na dnevni stavi nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, nakon čega bi ovaj Zakon ušao u javnu raspravu. Od Vas kao delegata tražimo podršku za ovaj zahtjev.

Održavanje tematske sjednice

Osim toga insistirat ćemo na održavanju tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećene položajem i pravima osoba sa invaliditetom u FBiH na kojoj ćemo zatražiti usvajanje zaključaka koji bi bili obavezujući za Vladu FBiH.

U najskorije vrijeme ćemo zatražiti da se pristupi donošenju Zakona o upotrebi znakovnog jezika u FBiH, kao i Zakona o personalnoj asistenciji, te drugim aktima od značaja za OSI.

Nećemo odustati ni od ostalih ranije formulisanih zahtjeva Unije, među kojima je jedan od značajnijih, isplata jednokratne pomoći osobama sa invaliditetom, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.