ČEKA SE POTPIS

Dogovorena podjela ministarstava u Federaciji

HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava, SDP-u četiri, uz premijera, NiP-u i Našoj stranci po jedno. HDZ zadržao sve ranije pozicije

Nikšić, Konaković, Forto i Čović: Moguće male izmjene. Avaz

Miralem  Aščić

17.2.2023

Stranke okupljene oko koalicije sedmorke i HDZ BiH, kako stoje stvari, priveli su kraju dogovor o raspodjelama pozicija za 16 ministarstava Vlade Federacije BiH.

Sve poznato

Odranije je poznato da će novi/stari premijer biti lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Za „Avaz“ je potvrđeno da će konačan dogovor koji će biti finaliziran potpisanim sporazumom biti poznat u narednih nekoliko dana, a već danas bi se trebale riješiti neke nedoumice.

Prema dogovoru partnera, HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava, Narodu i pravdi jedno, SDP-u BiH četiri i mjesto premijera, Našoj stranci jedno, a strankama NES, SBiH i PDA četiri ministarstva.

Potvrđeno nam je da će HDZ-u BiH pripasti finansije, zdravstvo, prostorno uređenje, pravda, kultura i sport te promet i komunikacije. Sve ove pozicije ova stranka imala je i u prethodnom mandatu.

SDP-u BiH će, za sada je sigurno, pripasti ministarstva obrazovanja te izbjeglih i raseljenih osoba, dok traju dogovori s trojkom u vezi s ostalim resorima. Kako stvari stoje, SDP će insistirati i na Ministarstvu unutrašnjih poslova i to bi se danas trebalo razjasniti.

Uvažili zahtjev

Naša stranka dobit će, najvjerovatnije, okoliš i turizam, a ranije su željeli FMUP. Stranci Narod i pravda bi trebalo pripasti Ministarstvo rada i socijalne politike, ali će se danas o tome još razgovarati. Stranka za BiH dobit će ministarstva energetike i poljoprivrede. Na tome su insistirali otpočetka i lideri trojke su uvažili njihov zahtjev.

Ko su ministri

Imena koja se spominju u javnosti za sada nisu definitivno potvrđena. Nerin Dizdar neće biti ministar obrazovanja. Kada je u pitanju HDZ, i tu bi Dragan Čović, kao i u slučaju Vijeća ministara, trebao dati nova imena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.