KOMENTAR DANA

Bakirov počasni krug

Dobro je da su barem Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, počeli s rušenjem vlastite oligarhije

Bakir Izetbegović: Ide u opoziciju. Armin Durgut / PIXSELL

Piše: Danijal Hadžović

8.12.2022

Nermin Nikšić bit će novi premijer Federacije BiH. Ovo je, nakon neformalnih informacija, i sam Nikšić potvrdio jučer poslije sastanka stranaka “osmorke” i HDZ-a u Konjicu.

Nakon jučerašnjeg sastanka na korak smo bliže formiranju novih vlasti u BiH koje možemo očekivati u narednih nekoliko sedmica.

Toga, čini se, ne žele biti svjesni jedino još u SDA. Nesretnici se još uzdaju u naučnofantastični scenarij, prema kojem će uzimanjem većine u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH izabrati bošnjačkog potpredsjednika FBiH, a putem njega blokirati imenovanje nove Vlade FBiH, budući da za sprečavanje formiranja Vijeća ministara BiH nemaju više ni naučnofantastične scenarije.

S obzirom na to da su SAD i zapadni saveznici jasno podržali političke promjene u našoj zemlji i borbu protiv korupcije, očajni Izetbegović se nada i u čudo s Istoka. Tako, posredstvom botova, mjesecima pokušava među Bošnjacima širiti antizapadno raspoloženje i najcrnji islamizam, a u jeku protesta građana Irana protiv teokratskog režima u BiH prima ministra tog istog režima. Bakir je odlučio u istom danu ispaliti i još dva metka iz prazne puške, pa se nakon Iranca sastao i s ambasadorima Turske i Pakistana u BiH.

Na njegovu žalost, ovaj smiješni pokušaj demonstriranja navodne moći putem Istoka Izetbegoviću neće previše pomoći. Denis Bećirović ga je na posljednjim izborima unizio, a 600.000 probosanskih glasača mu poslalo nedvosmisleno poruku da ga ne želi.

Tradicionalnih 250 hiljada glasova uhljeba i izmanipulirane ruralne mase ovaj put mu nije bilo dovoljno da sačuva vlast. A pravi problemi bi mogli tek uslijediti kada dio tih uhljeba izađe iz zavisničkih odnosa prema SDA, a dio Bakiru dođe s pitanjem: „A šta je s mojom egzistencijom?“

Formiranje novih većina u BiH praćeno je naglim smanjenjem nacionalističke retorike i najavom konkretnih programa. Mjeseci koji dolaze nedvojbeno će pokazati da je dobar dio tenzija, sukoba i mrzilačke retorike u ovoj zemlji dolazio upravo s Poljina. A, ako na ovim izborima nije bilo mogućnosti da se pobijede sve tri nacionalističke oligarhije u BiH, dobro je da su barem Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, počeli s rušenjem vlastite.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.