KOMENTAR DANA

Bakire, povuci se

Ostao je bez Vijeća ministara, vlasti u Sarajevu. Poraz u Federaciji će i zvanično značiti poraz za dinastiju Izetbegović

Bakir Izetbegović. Printscreen

Miralem  Aščić

19.4.2023

Bakir Izetbegović ne odustaje. Poraženi lider SDA, koji je dotučen do nogu na izborima za člana Predsjedništva BiH i koga niko ne želi u koaliciji, i dalje je uvjeren da bi ova stranka mogla formirati Vladu Federacije.

Optimistični Izetbegović, uz generala i glinenog goluba Refika Lendu, potpredsjednika FBiH, još jedino vjeruje u bajke. Očito!

Izetbegović, kojem na svim poljima tonu lađe – ostao je bez Osmana Mehmedagića u OSA-i, a Sebija Izetbegović bez svih titula i zvanja – mjesecima zamajava javnost pričom da je bez SDA nemoguće formirati vlast.

Umjesto da, nakon poraza i raznih odbijenica, vlast časno prepusti osmorci i HDZ-u, Izetbegović uporno spinuje i sili demoktratiju pričom da su Bošnjaci ugroženi ako SDA ne bude u vlasti.

A Bošnjaci su, prema teoriji Bakira, i Fadil Novalić, Asim Sarajlić, Sebija Izetbegović, Osman Mehmedagić... Sve "stručnjaci" iz svojih resora. Trojica pod istragama, na optuženičkim klupama, Sebija pod raznim provjerama. Niti ima diplomu niti dokaze za njeno postojanje.

Avaz

Međutim, Izetbegović i dalje, iako je od SDA napravio nepoželjnog partnera bilo kome, osim možda prevrtljivom NES-u i SBiH, kojima su fotelje jedino važne, želi se domaći barem Federacije.

Ostao je bez Vijeća ministara, vlasti u Sarajevu. Poraz u Federaciji će i zvanično značiti poraz za dinastiju Izetbegović, a Bakiru više ni članstvo ne vjeruje da ima snage i znanja stranku vratiti tamo gdje je nekad pripadala.

U Izetbegovića juniora nije vjerovao ni njegov otac Alija. Da jeste, ne bi na čelo stranke tada postavio Sulejmana Tihića, kojeg je onda Bakir smaknuo, kao i sve tihićevce. Time je od stranke napravio prćiju oko koje je okupio odane kadrove, danas uklonjene zbog raznih mahinacija.

Nije ni čudno što niko ne želi s Bakirom, koji je od stranke napravio privatnu družinu i u kojoj glavnu riječ vodi Sebija Izetbegović.

Brod tone, konačno će shvatiti i Bakir, zato mu je vrijeme da se sam povuče.

Dosta je bilo Bakira i Sebije, Osmana i Fadila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.