UBRZAN NATO PUT

Alija Kožljak za "Avaz": Podrška NATO-a vrijedna više od 100 miliona KM

BIH dobija helikoptere, borbena vozila i druga vojna sredstva

Kožljak: Ovo samo prvi paket podrške. MO BiH

Alen Bajramovic

18.2.2023

Odluke NATO samita iz Madrida se neodložno implementiraju, čime je sigurnost Bosne i Hercegovine postala neupitna, a njene odbrambene sposobnosti se kontinuirano snaže. Ovo je za "Avaz" izjavio dr. Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i nekadašnji vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

- Upravo je iz Predsjedništva BiH podstaknuto snaženje odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine i konkretiziranje političke i praktične pomoći našoj državi, a što je direktno tražio član predsjedništva BiH Denis Bećirović prilikom skorašnjeg susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom i drugim važnim zvaničnicima Alijanse. 

Oprema i sredstva

U vezi s tim želim ovom prilikom istaći da je NATO jučer uz puni konsenzus donio odluku o prihvatanju konkretnog paketa izgradnje odbrambenih sposobnosti BiH u iznosu više od 100 miliona KM - kazao nam je Kožljak.

Dodaje kako se radi o opremi i sredstvima za koje su odbrambene i sigurnosne institucije BiH ranije iskazale svoje potrebe, te da će se upravo tako i implementirati ovaj paket podrške.

- Moram naglasiti da je ovo samo prvi paket podrške. Ovaj projekt će se nastaviti i narednih godina, ali što je još bitnije, on će biti dodatno uvećan kroz bilateralnu saradnju, tj. nabavku najsavremenijih odbrambenih sistema, što uključuje helikoptere, borbena vozila i druga vojna sredstva, pri čemu će NATO članice pojedinačno pružati dodatnu podršku snaženju odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti Bosne i Hercegovine - ističe Kožljak.

Neupitna implementacija važnih odluka

Reagirajući na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da bi Predsjedništvo trebalo odbiti pomoć NATO-a, Kožljak kaže da je "Bosna i Hercegovina pouzdan partner NATO saveza, najozbiljnija zemlja aspirant i jedina koja je aktivirala svoj Akcioni plan za članstvo u NATO-u".

- Ovo je posebno osnaženo nakon posljednjeg NATO samita u Madridu, kada je odlučeno da je sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporirana u sigurnost NATO-a, te da će u tom kontekstu NATO pružiti podršku našoj državi da ojača svoje odbrambene sposobnosti i sigurnost.

O Miloradu Dodiku

Da je neupitna implementacija ovih važnih odluka svjestan je i gospodin Milorad Dodik, te se upravo zbog toga ponovo obrušio na Bosnu i Hercegovinu, predlažući Predsjedništvu BiH besmislene ideje da se ta pomoć ne prihvati.

Odluke su već donesene, kako u NATO-u, tako i u nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje predano rade na njihovoj implementaciji - navodi Kožljak.

Podsjeća da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i tokom sastanaka u Vašingtonu i Briselu, a posebno u sklopu brojnih aktivnosti u državi, nebrojano puta upozorio na zakonske odrednice i strateške odluke, koje obavezuju nadležne institucije da učine sve iz svoje nadležnosti po pitanju NATO puta Bosne i Hercegovine.

Strateški cilj

- Realiziranjem Programa reformi BiH, kojeg je potpisao i Dodik, Bosna i Hercegovina nezaustavljivo i ubrzano nastavlja svoj NATO integracijski proces. Oko toga je institucionalno postignut konsenzus, tako da alternative ne postoje. Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO i EU je strateški cilj, od kojeg nikada nećemo odustati - zaključuje savjetnik člana Predsjedništva BiH Alija Kožljak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.