AFERE

U tajnosti kopiran softver kako bi se obrnuli milioni!?

Raspisali konkurs za dva miliona, a sve košta 350.000 KM, kazao je vlasnik “Cuspisa”

ZZO: Šta se događa. Printscreen

Meliha Smajkic

19.2.2023

U Hercegovini je već danima na sceni svojevrsna afera u vezi s Integriranim zdravstvenim informacijskim sistemom (IZIS), koji je za potrebe Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK 2013. godine izradila zagrebačka firma “Cuspis” u vlasništvu Vinka Kojundžića.

Tako su veliku prašinu u javnosti podigle izjave Kojundžića o tome da je Rade Bošnjak, dugogodišnji bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), trenutno savjetnik u toj ustanovi, tajno gradio IZIS.

Pretučen uposlenik

Prema tvrdnjama Kojundžića, “Cuspis” je vlasnik izvornog koda, što, kako je rekao, eksplicitno piše u svakom ugovoru koje na godišnjem nivou sklapaju sa ZZO.

Trenutno je u Općinskom sudu Mostar otpočeo postupak po tužbi ZZO o utvrđivanju vlasništva nad IZIS-om. IZIS se, rekao je, svake godine nadograđivao, sve do 2018.

Te godine, ustvrdio je Kojundžić, Bošnjak je odlučio napraviti vlastiti IZIS s firmama “Infoherc” i “Triple S”, koje su bile smještene na petom spratu zgrade „Vitalis“.

Koncem prošle godine raspisan je tender za sistem nazvan “e-zdravstvo”, a na kojem je, ustvrdio je Kojundžić, trebao proći softver koji su radile “Infoherc” i “Triple S”, u vrijednosti od dva miliona KM umjesto 350.000, koliko se plaća na godišnjem nivou.

Taj tender je oboren nakon žalbe “Cuspisa”, a, prema tvrdnjama Kojundžića, trenutno je u cijeloj priči ZZO načinjena šteta u iznosu od 5,5 miliona KM.

Prethodno je odbio, rekao je, da bez ikakve naknade, kako mu je to tražio Bošnjak, vlasništvo nad IZIS-om ustupi tada njemu nepoznatoj firmi, a nakon čega je uslijedila tužba ZZO protiv njega.

Nepoznata firma

- I to je suština ovog ročišta i dio velikog plana da Rade Bošnjak sebi osigura mirovinu kroz dvije privatne firme “Infoherc” i “Triple S” - ustvrdio je Kojundžić.

Zanimljivo je da je, prema mišljenju federalnih revizora, ocijenjeno kako je “Cuspisu” dato ekskluzivno pravo da vrši i održavanje i nadogradnju postojećeg IZIS-a.


Kojundžić: Mi smo vlasnici. Avaz

Lični interes

Iz Tužilaštva HNK potvrdili su da su formirali predmet u vezi s mogućim nezakonitostima u ZZO, a na osnovu informacije iz SIPA-e.

Iako smo htjeli čuti Bošnjakovu stranu priče, on je bio nedostupan. U saopćenju od srijede rekao je kako iza Kojundžićevih izjava stoji lični interes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.