PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Bez suvišne politizacije Općina Neum može riješiti pitanje džamije u Rabranima

Po mom mišljenju, oni bi trebali biti mnogo prioritetniji i opštinska administracija bi trebala da se puno više bavi njihovim rješavanjem

Nermin Nikšić. Facebook

E. T.

19.2.2023

Povratnici u Rabrane imaju pravo na vjerski život, a općinska administracija u Neumu je u skladu sa Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma dužna osigurati sva prava povratnicima, izjavio je u razgovoru za Preporod.info Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Nikšić je povodom najnovijih dešavanja u vezi sa Tucakovića džamijom u Rabranima kod Neuma ustvrdio da "prepreke", iako postoje, trebaju biti riješene.

- Upoznat sam sa situacijom u Rabranima. Vjerska prava su temeljna ljudska prava. Ne vidim razloga za ovakvo ponašanje. Ukoliko su i postojale određene formalne prepreke, lokalna administracija je trebala pomoći da se one prevaziđu. Koliko znam, umjesto toga, godinama se razvlačilo rješavanje ovog pitanja - kaže Nikšić.

Osim toga, jasno je, napominje on, da i u Neumu postoje problemi nepropisne gradnje na javnom zemljištu.

- Po mom mišljenju, oni bi trebali biti mnogo prioritetniji i opštinska administracija bi trebala da se puno više bavi njihovim rješavanjem. Nažalost, oni su izabrali da dokazuju postojanje vlasti na pitanju jedne male džamije u seocetu u kojem živi nekoliko povratničkih porodica što, siguran sam, nije ni približan problem u odnosu na ostalu bespravnu gradnju u Neumu. Naravno, svako takvo pitanje treba riješiti u skladu sa propisima - navodi Nikšić.

Uvjeren je, kako kaže, da za spomenuti slučaj, uz samo malo dobre volje, nema prepreka da se rješenje iznađe brzo, bez ikakve suvišne politizacije.

Podsjećamo, nadležne službe Općine Neum u pratnji policije su, kako je objašnjeno, zbog bespravne gradnje, izvršile pečaćenje Tucakovića džamije, nakon čega su uslijedile brojne reakcije predstavnika Islamske zajednice u BiH, ali i javnog, političkog života, te nevladinih organizacija i predstavnika međuanrodne zajednice u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.