OTVORENO

Nova predsjednica FBiH Lidija Bradara za "Avaz": SDA ucjenama želi vlast!

Ako se neko ne želi dogovarati, onda mislim da se nikad ne bismo dogovorili, istakla je Bradara

Bradara: Birači su rekli što su imali. Fena

Alen Bajramovic

21.2.2023

Nakon trećeg bezuspješnog pokušaja da se organizira sastanak rukovodstva i ponovnog izostanka Refika Lende (SDA) Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ) donijeli su odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH.

U razgovoru za "Avaz" Bradara pojašnjava da je to bila ustavna obaveza koju je bilo potrebno ispuniti te da je odluka o imenovanju dostavljena u oba doma Parlamenta, kao i CIK-u BiH.

Nema dogovora

Podsjetimo, Lendo je ranije poručio da bez SDA nema dogovora o vlasti, a od predsjednika SDA, HDZ-a i SDP-a zatražio da oni odluče ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

- Ako se neko ne želi dogovarati, onda mislim da se nikad ne bismo dogovorili. Bili smo se dogovorili da ćemo usuglasiti koji je to datum koji svima odgovara, a na kraju smo dobili poziv da dođemo u petak. Petaka nikad neće nestati. Poziv je uvjetovan i nekim drugim stvarima koje se ne tiču nas dvoje, tako da smo smatrali da ovo trebamo završiti na ovakav način - kazala je Bradara.

Pozitivna energija

Naša sagovornica ne pamti da se neko na način kako to radi SDA pokušavao prijetnjama i ucjenama nametnuti da bude dio vlasti. Ponavlja da se mora poštovati volja birača iskazana na izborima.

- Birači su rekli što su imali. Naši sastavi klubova u Domu naroda su takvi kakvi jesu, a koliko god neko mislio da je veliki ili mali, postoje brojevi koji su itekako izraženi, tako da i sami potpisi koje smo osigurali puno toga govore. Meni je žao što tu pozitivnu energiju koja je krenula, koju smo imali i u Zastupničkom i u Domu naroda, nismo iskoristili da priču završimo do kraja - istakla je Bradara.

Budućnost u Evropi

Na šta je sve spremna SDA kako bi zadržala vlast, govore i poruke pojedinih zvaničnika te stranke da se BiH treba okrenuti Istoku, čak i Rusiji, umjesto EU, u koju želi većina stanovnika ove zemlje.

- Vidjet ćemo u narednom periodu kako će se oni ponašati. Nadam se da će shvatiti da je budućnost BiH u Europi, da smo šansu kandidatskim statusom dobili i da je ne trebamo prokockati. Jedan od prvih uvjeta je brza uspostava vlasti - rekla je Bradara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.