DETALJI AKCIJE

Kako su istražitelji razotkrili kriminal: Ekspresno dobili diplome, ovo su profesori i dekani koje hapsi SIPA!

Lažne diplome su dobila i dva prikrivena istražitelja, osumnjičeno deset osoba

Akcija hapšenja se realizira nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji. SIPA

Miralem  Aščić

21.2.2023

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopćeno je.

Koliko osoba

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Portal "Avaza" otkriva da su osumnjičeni dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. 

Oni bi trebali svi biti i uhapšeni.

50 lažnih diploma

"Avaz" saznaje, da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali. 

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i sa lažnim identitetima upisali fakultete.

 Pronađena je veća suma novca.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.