OTVOREN PROGRAM PODRŠKE

Džana Kapić-Herenda za "Avaz": Prizori iz Turske će označiti sve spasioce

Tri psihoterapeuta će im biti na raspolaganju, a mogu raditi grupnu i individualnu terapiju

Kapić-Herenda: Grupna i individualna terapija. Fena

22.2.2023

Crveni križ (CK) FBiH je za spasioce iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja iz ruševina nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku aktivirao program psihosocijalne podrške.

Mogu se javiti

Džana Kapić-Herenda, psihoterapeutkinja CKFBiH, kazala je za „Avaz“ da su spasiocima poslali broj telefona i mail adresu na koje se mogu javiti. Tri psihoterapeuta će im biti na raspolaganju, a mogu raditi grupnu i individualnu terapiju.

Objašnjava nam da prizori kojima su spasioci svjedočili u Turskoj mogu izazvati posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) te da se on može javiti i nakon dvije godine.

- Ova situacija će njih sve označiti. PTSP se može razvijati do dvije godine nakon događaja. Svi oni koji su bili u ratu svjesni su koliko ih su obilježili prizori koje su vidjeli u ratnom stradanju. Ovaj put smo imali u 24 sata prirodnu katastrofu koja je ogromnih razmjera, tako da svi oni koji su u boravili tamo ne samo da su vidjeli mnogo beživotnih tijela nego su vidjeli reakcije prirode, vidjeli su kako se zgrade ruše, vidjeli su reakcije prijatelja ili porodice koji nisu mogli naći najmilije, čuli su jecaje preživjelih za stradalima - kazala je ona.

Zvuk sirena

Dodaje kako je Turskom svakodnevno odzvanjao zvuk sirena te da on može izazvati reakciju i pokrenuti PTSP.

- Svaka reakcija je individualna, ali neki od najčešćih simptoma su gubitak sigurnosti, konstantna netrpeljivost, strah, povlačenje u sebe, povlačenje iz okoline, nesanica, gubitak apetita te jednostavno čovjek dolazi u situaciju kada ne može obavljati svakodnevne aktivnosti - istakla je Kapić-Herenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.