LIČNOST DANA

Džana Kapić: Mlada heroina

Iako je prizor na koji je naišla bio stravičan, ona je instinktivno reagirala

Piše: A. Kukić

23.8.2022

Kapić: Zadesila se na mjestu stravične nesreće. Facebook

Predsjednica mladih Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i odnedavno doktor medicine Džana Kapić mlada je heroina koja se zadesila na mjestu stravične nesreće na putu Krupac – Bjelašnica, kada se vraćala s Igmana.

Osim što je doktorica, Džana je i certificirani instruktor prve pomoći, što će, kako se kasnije ispostavilo, za one koji su povrijeđeni u udesu predstavljati "sreću u nesreći".

Iako je prizor na koji je naišla bio stravičan, ona je instinktivno reagirala i nije se dvoumila treba li prići i pružiti pomoć stradalima.

Povrijeđenima koji su bili u automobilu koji je završio u jarku Džana je znala kako je potrebno da što prije uradi trijažu. Ostali prolaznici koji su se zaustavili na mjestu nesreće od šoka se nisu sjetili da pozovu Hitnu pomoć. Džana im je kazala da to urade te da naglase da trebaju minimalno dva vozila.

Njen potez je naišao na veliko oduševljenje javnosti, a ona je poručila svima da nauče tehnike iz prve pomoći kako bi uvijek bili u mogućnosti pružiti pomoć sebi ili drugima do dolaska profesionalnih timova. Džana je mnogima vratila vjeru u ovu humanu profesiju i pokazala da ipak dolaze nove generacije ljekara, spremne da uvijek postupe po Hipokratovoj zakletvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.