PODNIJELI NOVU TUŽBU

Mještani ne odustaju: Mostarska deponija direktno ugrožava zdravlje 10.000 stanovnika

Kapaciteti "Uborka" skoro popunjeni zbog čega su potrebne nove plohe

Održana press konferencija: Traže zatvaranje. M. Smajkić

Meliha Smajkic

22.2.2023

Predstavnici Udruženja „Jer nas se tiče“ su Kantonalnom sudu u Sarajevu podnijeli tužbu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) koje je izdalo novu okolinsku dozvolu za deponiju „Uborak“ u Mostaru.

Iako je prethodna osporena na tom Sudu u korist Udruženja, kao i u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja deponije , FMOIT je 16.januara, kazali su predstavnici Udruženja na jučerašnjoj pres-konferenciji, ekspresno izdao novu okolinsku za deponiju „Uborak“.

Na taj način amnestirano je, naglasili su, od odgovornosti Gradsko vijeće Mostara koje je bez obzira na prethodnu tužbu kojom je poništena okolinska dozvola, dok ista nije riješena, poduzimalo radnje na proširenju deponije Uborak.

Popunjeni kapaciteti

Budući da su kapaciteti deponije skoro popunjeni i za odlaganje komunalnog otpada je neophodno otvaranje novih ploha, za to je bila neophodna okolinska dozvola.

Kazali su da nova okolinska dozvola sadrži brojne nelogičnosti, među kojima je i to da katastarske čestice nisu ni u posjedu ni u vlasništvu Grada Mostara.

Istakli su da je, prema zakonskoj regulativi zaštite okoliša EU, minimalna udaljenost deponije od naselja je 500 metara, međutim , kako su naveli „Uborak“ se od prvih kuća nalazi na udaljenosti svega 80 m. U dvije mjesne zajednice, Vrapčići i Bijelo Polje, između kojih je smještena deponija, naseljeno je oko 10.000 stanovnika.

Nova lokacija

-Ovo bi bili zaprepaštavajući podaci u svakoj uređenoj državi, te bi se umjesto otvaranja nove plohe na deponiji za dalje uništavanje zdravlja ovih ljudi, hitno reagovalo ka iznalaženju nove lokacije za regionalnu deponiju i sanaciji i zatvaranju starih prebukiranih ploha, ali Ministarstvo umjesto toga postupa potpuno suprotno pravima građana na zdrav okoliš i ekološki prihvatljiv okoliš – izjavio je Edhem Čustović, aktivista Udruženja.

Fuad Hujdur, također, aktivista je naveo da se novom okolinskom dozvolom, pored industrijskog otpada, „provukao“ i deponovanje opasnog otpada što predstavlja ekološku katastrofu imajući u vidu da se potok Sušica ulijeva u rijeku Neretvu.

Protesti i blokade

Za mještane je, rekli su, jedino rješenje saniranje i zatvaranje deponije te iznalaženje nove lokacije. Iako se, trenutno, bore pravnim putem, nije isključena, poručili su no mogućnost protesta i novih blokada.

Iz Gradske uprave Mostara su kazali da je i njihov interes da se deponija sanira i zatvori, a otvranjem novih ploha bi se dobilo na vremenu za iznalaženje trajnog rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.