DEPONIJA UBORAK

Ko je dozvolio trovanje Mostaraca

Sada se dozvoljava i odlaganje opasnih materija

Deponija Uborak: Građani traže hitno zatvaranje. Avaz

Meliha Smajkic

11.2.2023

Iako je, koncem prošle godine, Kantonalni sud u Sarajevu, po tužbi Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, osporio petogodišnji plan prilagođavanja i zatvaranja mostarske deponije Uborak, a potom i okolišnu dozvolu, ipak, nepunih mjesec poslije dogodio se svojevrsni obrat.

Kako su iz Gradske uprave Mostara obznanili, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdalo okolišnu dozvolu 16. januara 2023. godine.

Pripremili tužbu

- U ponovnom postupku koji je uvjetovan presudom Kantonalnog suda u Sarajevu utvrđeno je kako su ispunjeni svi uvjeti na temelju kojih je izdata nova okolišna dozvola. Sve navedeno potvrđuje kako su stvorene pravne pretpostavke i mogućnost za početak sanacije postojeće deponije Uborak – Buđevci, kako bismo konačno riješili ovaj izazov koji godinama muči sve žitelje Mostara - između ostalog je tada u svojoj objavi naveo gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Omer Hujdur iz Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ smatra da su gradski čelnici izvršili svojevrsni pritisak na resornu ministricu Editu Đapo za dobivanje nove okolišne dozvole, uprkos, kako kaže, sudskoj odluci.


Edita Đapo. Facebook

- Mi smo pripremili novu tužbu, koju ćemo podnijeti, najvjerovatnije, početkom naredne sedmice. Ono što je specifično i, rekao bih, grozno kada je riječ o novoj okolišnoj dozvoli, jeste to da se sada dozvoljava odlaganje opasnih materija, kao i mulja s pročistača otpadnih voda u Mostaru! Mi to ni u ludilu nećemo dozvoliti i vjerujemo da će Sud ovaj put rigoroznije djelovati - kazao nam je Hujdur.

Javno partnerstvo

Također dodaje da su analizom utvrdili, a za što imaju svu potrebnu dokumentaciju koju će, kaže, priložiti, da se među česticama u okolišnoj dozvoli na kojima se može odlagati otpad nalazi i prostor kasarne u Livču.

- Sve ono na što ih je Sud upozorio su izignorirali i napravili su novu dozvolu - ustvrdio je Hujdur.

Smatra da je namjera gradskih vlasti da u cijelu priču uvedu privatno preduzeće, budući da je Gradsko vijeće Mostara usvojilo zaključak za postizanje javnog partnerstva za deponiju.

Đapo bez odgovora

Iako smo komentar o svemu namjeravali dobiti od Đapo, ona nije odgovarala na naše poruke.

Podsjetimo, mještani okupljeni oko Udruženja se četiri godine bore za to da se deponija Uborak sanira i zatvori te da se pronađe druga lokacija. U nekoliko navrata su deponiju danima držali u blokadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.