GRADSKO VIJEĆE

Višesatna rasprava o Statutu Mostara koja ne vodi dogovoru

SDA ostala kod prijedloga iz "Mostarskog sporazuma", HDZ ima nadograđenu verziju

Sa današnje sjednice. Avaz

Meliha Smajkic

23.2.2023

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara glavna tema je Statut Mostara, a sudeći prema toku dosadašnje rasprave koja je počela tačno u podne, teško je očekivati da će se o ovom najvažnijem političkom i pravnom aktu postići dogovor.

Mostar funkcioniše po Statutu kojeg je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown). Nametanjem Statuta, Ešdaun je ukinuo tadašnjih šest općina i formalno-pravno ujedinio grad. Uvedene su nacionalne kvote kako bi se spriječilo da jedan narod može imati većinu u gradskom vijeću. Dio Statuta su bila i posebna izborna pravila kojima je formirano šest izbornih jedinica, tri većinski hrvatske i tri većinski bošnjačke.

Djelomična izmjena Statuta

Nakon apelacije Kluba Hrvata, Ustavni sud BiH 2010. donosi odluku o djelomičnoj izmjeni Statuta Mostara, te Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim u dijelu koji se odnosi na to da se isti broj vijećnika bira sa područja šest bivših mostarskih općina iako imaju različit broj glasača. Nakon toga Mostar se našao u višegodišnjoj političkoj agoniji, jer nije bilo dogovora oko izmjene izbornih pravila, usljed više od 10 godina nisu održani lokalni izbori sve do 2020.godine kada su HDZ BiH i SDA u prisustvu predstavnika međunarodne zajedncie potpisali "Mostarski sporazum".

Statut , odnosno, njegove izmjene i dopune, kao dio tog Sporazuma, je trebao biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća, međutim, zbog nedostatka političke volje, tek sada je došao na red.

U materijalima koji su se našli pred mostarskim vijećnicima su prijedlozi SDA, HDZ-a i SDP-a. U SDA, odnosno "Koaliciji za Mostar" su ostali pri prijedlogu koji je sadržan u "Mostarskom sporazumu", dok su iz HDZ-a uz isti taj, dostavili i nadograđeni prijedlog.

Tumačenje OHR-a

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća, kao uvodničar, kazao je da su dobili tumačenje OHR-a prema kojem mogu, praktično, jednim dizanjem ruku usvojiti nametnuti Statut te potom izmjene i dopune tog dokumenta.

U pauzi zasjedanja , na press konferenciji, novinarima je kazao da nije siguran u to hoće li u Mostaru ostati nametnuti Statut ili će vijećnici imati hrabrosti da ga usvoje u onom obliku kakav je sadržan u "Mostarskom sporazumu".

- Ako ne budemo usvojili izmjene i dopune šaljemo ružnu poruku prema međunarodnoj zajednici, ali i građanima- rekao je Marić, dodavši da je spreman na to da se donese zaključak s ciljem formiranja radne grupe koja bi radila na dodatnim izmjenama i dopunama Statuta.

Iako je od pojedinih vijećnika bilo prijedloga da se izmjene i dopune usvoje samo u dijelu koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a koja se, uglavnom, odnose na izborna pravila, Marić je izrazio bojazan da bi u tom slučaju duži vremenski period imali zakovan Statut.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je novinarima kazao da Statut jeste neosporno politički dokument, ali je, kako je naveo, prvenstveno je akt kojim se definira upravljanje Gradom. Ocijenio je da bi usvajanje izmjena i dopuna Statuta kakav je predložen "Mostarskim sporazumom" bio korak unazad i skoro povratak u formiranje šest općina.

"Mostarski sporazum"

Vlatko Marinović, predstavnik Kluba HDZ-a BiH kazao je da oni kao odgovorna politička stranka zahtijevaju poboljšanje Statuta te da se zalažu za modernizaciju i ozbiljan iskorak ka punoj funkcionalnosti grada. U svom novom prijedlogu odustali su, što su pozdravili vijećnici, od uvođenja dvije komisije, za šest gradskih područja, a mišljenja su da Statut u formi nacrta treba uputiti u javnu raspravu.

Marinović je, također, ustvrdio da HDZ nije nipošto odustao od "Mostarskog sporazuma".

- To je sveobuhvatan politički dokument, Sporazum koji je podrazumijevao prava i obaveze obje strane. Ne postoji sporazum u kojem jedna strana konzumira sva prava, a druga je odgovorna da ispuni sve obaveze -rekao je on.

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a i predsjednik Komisije za Statut i pravne akte je rekao da se nije slagao sa ovako predloženom tačkom jer će biti četiri glasanja. Kazao je da je obaveza Vijeća da izmjeni četiri člana Statuta.

"Kružni tokovi"

-O tome da nešto nije urađeno ne govori o Vijeću, već o onima koji su potpisali Sporazum i obavezali su se da će to uraditi- rekao je Bevanda i poručio da HRS neće podržati nijedan prijedlog.

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke je kazala kako bi voljela da ovaj saziv vijeća ne bude upamćen kao saziv u koje su se pravili kružni tokovi.

- Vjerujem da možemo napraviti određeni progres, a historijski da danas usvojimo stari Statut i da se dogovorimo oko najmanjeg zajedničkog sadržioca. Postoji li mogućnost da izmijenimo četiri člana što je naša obaveza po presudi Ustavnog suda BiH, a onda da zajedno s građanima donesemo izmjene i dopune Statuta- rekla je Baralija.

Rasprava o izmjenama i dopunama Statuta i dalje traje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.