GRADSKO VIJEĆE

U Mostaru na snazi ostaje Ešdaunov neustavni Statut

Vijećnici HDZ-a bili suzdržani za oba svoja prijedloga

Sa današnjeg glasanja. Printscreen

Meliha Smajkic

23.2.2023

Gradsko vijeće Mostara nakon višesatne rasprave nije usvojilo Statut Mostara, koji je 2004.godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), kao ni izmjene i dopune Statuta koje su dio „Mostarskog sporazuma“ iz 2020.godine.

Nijedan prijedlog od četiri koji su vijećnici dobili u svojim materijalima te naknadni vijećnice Adele Gosto iz PMP-a nije dobio potrebnu većinu.

Iako se dosta vremena potrošilo i na dogovor o tome kako glasati, ipak, na kraju je, na prijedlog Slavena Bevande iz HRS-a, kao predsjednika Komisije za Statut i pravna pitanja odlučeno da se glasa za prijedloge onako kako su pristizali u proceduru.

Prema tumačenju OHR-a, vijećnici su dobili uputstvo da zbog preopterećnosti postupka, mogu jednim dizanjem ruku, praktično, usvojiti nametnuti Statut i njegove izmjene i dopune.

Najprije se glasalo za prijedlog HDZ-a BiH iz "Mostarskog sporazuma" koji nije dobio potrebnu većinu jer su 22 vijećnika bila suzdržana. Također, ni prijedlog SDA, odnosno, "Koalicije za Mostar" sa 29 suzdržanih nije imao većinu. Potom se glasalo za novi, dopunjeni prijedlog HDZ-a koji nije dobio nijedan glas "za", a zanimljivo i vijećnici te stranke su bili suzdržani.

Ni prijedlog vijećnice Gosto nije dobio potrebnu većinu sa osam glasova "za".

- Nadam se da ćemo doći do pameti i uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice , koje molim da ostanu uz Mostar, istrajati do kraja - rekao je nakon glasanja Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.