PROŠAO U PRVOM KRUGU

Špago: Cilj zakona je uravnoteženje plata budžetskih korisnika

Kaže da je od početka bio optimista da će zakon biti usvojen jer je prethodno zasjedala Komisija za finansije i budžet i podržala ovo zakonsko rješenj

Šerif Špago. Fena

S. S.

23.2.2023


Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago izrazio je zadovoljstvo što su poslanici ovog doma na današnjoj sjednici usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je on predlagač.

- Sljedeća faza je amandmanska kada svi imaju mogućnost uložiti amandmane. Nakon toga slijedi usvajanje zakona u drugom čitanju – naveo je Špago novinarima u toku sjednice Predstavničkog doma.

On je predložio ovaj zakon kako bi se spriječilo da "dođemo u situaciju da povećanjem osnovice, najveće plaće, koje imaju uglavnom funkcioneri u institucijama BiH, porastu nesrazmjerno“.

Kaže da je od početka bio optimista da će zakon biti usvojen jer je prethodno zasjedala Komisija za finansije i budžet i podržala ovo zakonsko rješenje.

- Od osam prisutnih poslanika, šest je glasalo da se da pozitivno mišljenje na zakon, te sam očekivao da te političke stranke, koje su imale svoje poslanike u Komisiji za budžet i finansije podrže zakon. Imali smo opštu i entitetsku većinu za usvajanje zakona u prvom čitanju – dodao je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.