LICEMJERJE

Odlazak u opoziciju ih prosvijetlio: SDA u junu svim snagama za povećanje plaća političarima, sad su protiv

Umjesto suštine, tada je Izetbegović govorio kako će kompletno svoje povećanje donirati u humanitarne svrhe, a kasnije je i "udario" i na kritičare, za koje je rekao da stalno kritikuju, a ne izdvajaju ništa u humanitarne svrhe

Šerif Špago protiv povećanja plaća, a Bakir Izetbegović bio za. Screenshot / Fena - Armin Durgut / Pixsell

Piše: S. Spahić

29.12.2022

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, najavio je da će njegova stranka u proceduru pustiti izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, s ciljem da se onim kojim imaju najveće koeficijente ograniči povećanje plaća.

Najveće plaće u institucijama BiH, očekivano imaju političari, kojima su se u prethodnom periodu često povećavale plaće, a sve pod izgovorom povećanja plaća vojnicima Oružanih snaga BiH, policajcima i osoblju institucija, koji ne uživaju visoke plaće kao političari.

- Klub SDA je u pripremljenom novom zakonu predložio da svi među njima s koeficijentima od 1,20 do 3,99 dobiju plaće u punom iznosu prema osnovici 630 KM, što bi se odnosilo na više od 20.000 zaposlenika - od higijeničarki do državnih službenika, vojnika i policijskih službenika - rekao je danas Špago, dok bi, prema njegovim riječima, oni s koeficijentima od 4 do 5,55 dobili također povećanje, ali bi osnovica bila deset posto manja, a onim sa koeficijentima od 5,56 posto do 10 bi se umanjila osnovica za obračun osnovne plaće za 15 posto.

Prijedlog je razuman, ali...

Ovaj prijedlog je došao nakon što se u medijima pojavila informacija da će Vijeće ministara BiH uputiti u proceduru budžet u kojem će doći do linearnog rasta plaća, odnosno do toga da oni sa najvećim plaćama dobiju najveće povećanje, a oni sa najmanjim, zbog kojih je i potrebno povećanje, bi dobili najmanje.

Prijedlog Kluba SDA jeste razuman i tema je već duži period, ali je veoma licemjeran kada se uzme u obzir da su krajem juna ove godine poslanici i delegati ove stranke glasali za povećanje plaća na isti način. 

Šerif Špago tada nije bio državni parlamentarac, ali njegove kolege iz stranke su u oba doma Parlamentarne skupštine BiH glasale za budžet. Tada je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović govorio da je to bilo neminovno, iako je Denis Bećirović predlagao više rješenja kako bi se to izbjeglo.

- Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta - naveo je tada Izetbegović, koji nije mogao ranije da se usaglasi sa svojim partnerima o tako važnom pitanju.

Umjesto suštine, tada je Izetbegović govorio kako će kompletno svoje povećanje donirati u humanitarne svrhe, a kasnije je i "udario" i na kritičare, za koje je rekao da stalno kritikuju, a ne izdvajaju ništa u humanitarne svrhe.

- Ovo nije pred izbore, pa da kažemo da nećemo tih 700 KM, nije 500 nego 700 KM. Svi ti koji imaju principe koji pametuju i morališu će uzeti tih 700 KM i reći da SDA vodi sadaka politiku - rekao je Izetbegović za jednu televiziju.

"SDA dokazuje da joj godi opozicija"

Na ovakvu licemjernu politiku se oglasio na Twitteru i Bakir Hadžiomerović, direktor JP Sarajevo.

- SDA svakodnevno dokazuje da joj itekako godi opozicija! Tačno su se preporodili sa inicijativama u zadnje vrijeme, svaka bolja od bolje. Šteta je što ranije nisu izgubili vlast, daleko bi dogurali. Samo da istraju na pravom putu - napisao je Hadžiomerović.

Tvit Bakira Hadžiomerovića. Screenshot

O ovakvom načinu povećanja plaća ranije su za "Avaz" govorili poslanici Zlatko Miletić (Za nove generacije) i Saša Magazinović (SDP), koji su prilikom glasanja u junu bili opozicija, a u međuvremenu postali dio nove vlasti.

- Osim par stavki iz članaka u medijima, niti ja, niti bilo ko iz Parlamenta nema pristup tome. Koliko raspolažem informacijama budžet nije došao ni do Predsjedništva BiH, što je prva stavka procesa usvajanja budžeta. Naravno da i dalje smatram, kao što sam i ranije smatrao, da pod izgovorom povećanja plaća onim kojima treba povećati plaće, a kao primjer smo najčešće navodili pripadnike Oružanih snaga, ne treba povećavati za mnogo veći iznos onim koji već imaju dovoljno visoke plaće. Što se tiče principa on je vrlo jasan, kao što je jasno da se i kod linearnog povećanja najviše povećava onim s najvećim plaćama – rekao je ranije Magazinović za portal "Avaza".

Miletić je tada istakao da će se ponašati kao što se i ranije ponašao.

- Mi to nismo vidjeli, a ostaje nam da vidimo kako će to izgledati. Kako god da su zamislili ja ću se držati principa, što ne znači da se neće usvojiti bez moje podrške – kazao je tada Zlatko Miletić za "Avaz".

Kakva je sudbina prijedloga Budžeta za 2023. godinu nije još uvijek poznato, obzirom da se čini da neće biti konsenzusa niti unutar nove koalicije, a na drugoj strani je upitno i šta će biti sa prijedlogom SDA. Ono što je sigurno je da se neki ne ponašaju isto kako više nisu dio vlasti, a vrijeme će pokazati da li se isto ponašaju oni koji su u međuvremenu postali vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.